Целият спортен свят е в траур след шокиращата вест от последните часове - великият Коби Брайънт си отиде. По-рано през деня на 26-ти януари Брайънт и още 4-ма души са катастрофирали с хеликоптер край Калифорния. Американските медии предават, че всички на борда са починали, включително Брайънт и неговата 13-годишна дъщеря Джиана. 

Хиляди известни личности от спорта и не само изказаха своите съболезнования за трагичната загуба на една от иконите на модерния баскетбол. Ужасната вест ни дава повод да се върнем в архивите, за да видим само някои от най-значимите постижения на големия Брайънт в НБА. 

Не един или двама от най-добрите играчи на модерния баскетбол възприемат Коби като модерната версия на друг великан на играта - Майкъл Джордан. Сред тези, изказали подобно мнение са Дирк Новицки, Кевин Дюрант, Дерик Роуз, Дуейн Уейд и много други. 

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Брайънт е изравнен на първото място по отношение на най-много спечелени титли на федерацията - с 5. По време на два от тези успеха той е избран и за най-полезен играч на финалната серия (2009 и 2010-та година).

Той е първият играч, който е записал поне 30 хиляди точки и 6000 асистенции по време на кариерата си. Брайънт също така е на второ място в историята по най-много вкарани точки в един единствен мач - 81 в двубоя срещу Торонто през 2006-та година. Освен това легендата 24 пъти е минавал границата от 50 точки, което го отрежда на трето място във вечната класация. 

198-сантиметровият гигант може да се отчете и с два златни олимпийски медала от игрите в Пекин през 2008-а и тези в Лондон през 2012-а година като част от американския национален отбор. 

Великият Брайънт завърши кариерата си с цели 18 участия в мача на звездите на НБА, постижение, което отстъпва единствено на това на Карим Абдул Джабар, който е с 19. В четири от тези случаи той е избиран и за най-полезен играч на този звезден мач. 

"Мамбата" си отиде от този свят преждевременно, но епохалното му наследство ще служи за пример за перфектен пример за подражание и вдъхновение на бъдещите поколения.