Отборът на Милуоки Бъкс изненадващо обяви, че старши треньорът Ейдриън Грифин е уволнен.

"Елените" са втори в цялата Национална баскетболна асоциация с 30 победи и 13 загуби, но според източници, близки до тима, уволнението на Грифин няма общо с резултатите му. Проблем за наставника, който бе старши треньор за първи сезон в кариерата си, бе трудното адаптиране на новопривлечения плеймейкър Деймиън Лилард, както и желанието на Грифин да освободи от отбора Танасис Адетокунбо, брат на голямата звезда на Милуоки Янис Адетокунбо.

Друг проблем за Грифин дойде още преди началото на сезона, когато водещият му помощник Тери Стотс, който има над 1000 мача в НБА като старши треньор, обяви, че напуска.

Преди да поеме треньорския пост това лято, 49-годишният Грифин бе помощник-треньор в продължение на 16 години в различни отбори, а преди това прекара и още девет години като играч в Лигата.

Временно треньорските функции ще бъдат поети от Джо Прънти, а според CNN новият наставник ще бъде Док Ривърс.

Ривърс бързо е постигнал споразумение с ръководството на Милуоки и ще се завърне към треньорската професия малко повече от половин година, след като бе освободен от Филадлелфия 76ърс. Междувременно той бе започнал работа като коментатор за ESPN.

В богатата си треньорска кариера 62-годишният Ривърс е водил Орландо Меджик, Бостън Селтикс, Лос Анджелис Клипърс и Филаделфия. Той има 1097 победи и 763 загуби като наставник в 1860 мача в редовния сезон.

В плейофите Ривърс има 111 победи и 104 загуби, като през 2008 година стана шампион със Селтикс. Той обаче е единственият треньор в историята на НБА, който три пъти е губил преднина от 3:1 победи в плейофите. Всички други треньори, които са допускали такива обрати, са го правили по максимум един път.