Баскетболистът на Юта Джаз - Лаури Марканен, ще трябва да изпълни задължителната военна служба в родината си Финландия след края на сезона, съобщи ESPN.
 
"Това е задължително, трябва да го направя, но в същото време се гордея и с това. Мисля, че давам пример и съм уверен, че мога да го направя по начин, който няма да засегне моята подготовка за следващия сезон", каза финландецът.
 
Всички граждани на Финландия от мъжки пол трябва да отбият военната си служба до 30-годишна възраст. Марканен е на 25. Той ще може да започне службата си най-рано от средата или края на април до юли, според ESPN.
 
"Джазмените" (36-43) има три мача до края на редовния сезон и са на 12-о място в Западната конференция.
 
Марканен е в първия си сезон в Юта и направи най-добрата си кампания в НБА със средни показатели от 25,6 точки и 8,6 борби. Той пристигна в Юта през септември като част от сделката, която изпрати Донован Мичъл в Кливланд. Финландецът изигра първите си четири сезона с Чикаго Булс.
 
Докато е в родината си, той ще се обучава да стане част от разузнавателен отряд, който може да влезе в действие при извънредна ситуация или война. Финландия, която има обща граница с Русия, подаде молба да стане член на НАТО след решението на руския президент Владимир Путин да започне военна операция срещу Украйна в началото на 2022 година. Тази молба беше одобрена тази седмица.
 
ESPN разкри още, че Марканен ще тренира в Спортното училище на отбранителните сили, където може да съчетава и тренировките си извън сезона. Не е ясно колко време Марканен ще бъде извън САЩ. Изискването е за шест месеца служба, но някои финландски играчи от НХЛ успяха да ги разделят на няколко части извън сезона.
 
Автор: БТА/Ива Кръстева