В първи финален мач от Западната конференция Голдън Стейт Уориърс победи Сан Антонио Спърс със 113:111. На почивката Спърс водеше с 20 точки, но в третата част нелепо се контузи лидерът на тима Кауай Леонард, което наруши ритъма на игра на Спърс.

Сан Антонио изнесе лекция на Голдън Стейт през първото полувреме на срещата от полуфиналната серия между двата тима от Западната конференция. Спърс спечели първата част с 30:16, във втората повтори това си постижение и дори го затвърди, като спечели с 32:26 и се оттегли на почивката с аванс от 20 точки - 62:42.

Контузията на Кауай Леонард

Един от лидерите на Сан Антонио в лицето на Кауай Леонард се контузи, а това наруши баланса на тима. Той беше принуден да напусне паркета и не успя да продължи двубоя.
Голдън Стейт обаче включи на висока предавка и направи серия от 16:0 в третата част, намалявайки изоставането си на 7 точки четири минути преди края на частта. В крайна сметка краят на третата част дойде при резултат 90:81 в полза на Спърс. Всичко в този първи мач трябваше да се реши в последните 12 минути. 

Въпреки напускането си на терена Леонард наниза 26 точки и 8 борби за Спърс.

Седем минути преди края на двубоя разликата беше стопена до едва 4. Четири минути преди края на двубоя Уориърс поведе за първи път в двубоя с 1 точка - 101:100 в тяхна полза.

Мажоретките на паркета

В крайна сметка в последните минути на срещата Уориърс грабна драматично успеха с две точки разлика - 113:111.
Стеф Къри наниза 40 точки за успеха, добави 7 борби и 3 асистенции, а Кевин Дюрант добави 34 точки.

За Спърс ЛаМаркъс Олдридж се отчете с 28 точки и две повече от Леонард. Със 17 завърши Ману Джинобили, а с 12 завърши Джонатан Симънс.

Следващата битка е в ранните часове на сряда.