Ръководството на Голдън Стейт Уориърс вярва, че Дреймонд Грийн се нуждае от сериозна помощ, за да спре зачестяващите физически изблици в дългата си история на неспортсменско поведение.

Старши треньорът Стив Кър и генералният мениджър Майк Дънлийви-младши се надяват, че отстраняването на Грийн за неопределено време след като удари центъра на Финикс Сънс Юсуф Нуркич в лицето ще му дадат време и мотивация да отбележи реален прогрес относно емоционалните си и психически трудности, с които се сблъсква.

"За мен това е нещо повече от баскетбол. Става дума за това да помогнем на Дреймонд. Освен това мисля, че е възможност за него да се откъсне малко и да промени отношението си в живота, което не е лесно нещо", коментира Кър преди загубата на Уорирърс от Клипърс със 113:122.

Дънлийви и Кър заявиха, че отборът приема последната санкция от НБА към Грийн. Четирикратният шампион в лигата бе отстранен за неопределено време в сряда. Отстраняването е шесто в кариерата на Дреймонд Грийн и четвърто през 2023 година.

"Той не може да прави това, което прави и го знае", каза Стеф Къри, който е негов съотборник в продължение на 13 сезона. "Всеки има своите планини за изкачване, а Дреймонд има своите. Уверен съм, че той може да изкачи препятствието, колкото и дълго да му отнеме", добави Къри.

Майк Дънлийви увери, че Голдън Стейт ще помогне на Грийн за периода на наказанието му, но не конкретизира каква точно помощ ще окаже клубът.

Стив Кър добави, че Дреймонд Грийн ще получи консултации от професионалисти извън отбора, за да идентифицира причините зад ескалиращата му поредица от физически изблици, включително решението му да удари тогавашния си съотборник Джордан Пул по време на тренировъчен лагер през октомври 2022 година – акт, за който Уориърс глобиха Грийн, но не го отстрани от мачовете.

"Целият ключ според мен е какво може да направи това за живота му в дългосрочен план", каза още Кър и добави: "Искам той да бъде щастлив. Искам да пожъне плодовете от една невероятна кариера и искам да завърши тази кариера по наистина прекрасен, достоен начин. Този човек е един от големите победители на всички времена, един от най-големите състезатели на всички времена, но той прекрачи границата. Той знае това. Знае, че има нужда от помощ и ще я получи, а ние ще му помогнем."

Грийн ще бъде около отбора по време на отстраняването си, въпреки че не може да бъде с тима в дните на мачовете.