Шампионът Голдън Стейт Уориърс преодоля пасив от 15 точки и победи като гост Хюстън Рокетс със 101:92 в решителния седми мач от финала в Западната конференция, с което си осигури участие във финала в Националната баскетболна асоциация за четвърта поредна година. Там съперник на Уориърс, както и в предишните три сезона, ще бъде шампионът на Изток Кливланд Кавалиърс.

В Хюстън домакините, които трябваше да играят и в тази среща без контузения си лидер Крис Пол, започнаха по-добре срещата и водени от Джеймс Хардън и Ерик Гордън поведоха с 48:33 след забивка на Хардън 4:54 минути преди края на първото полувреме.

До почивката Голдън Стейт стопи пасива си до 11 точки, но по всичко изглеждаше, че "ракетите", които завършиха с най-добри показатели редовния сезон, са способни да спрат серията на съперника си от поредни участия във финала.

Кевин Дюрант и Стеф Къри обаче не бяха на такова мнение и с много силна игра през третата четвърт гостите осъществиха обрат след серия от 17:3, довела резултата до 64:61 в тяхна полза.

В тези минути Хюстън пропускаше възможност след възможност с неточни стрелби от тройката, докато по-опитният им съперник се възползваше за лесни точки с бързи контраатаки. В последната четвърт авансът на Уориърс продължи да расте и в един момент дори стана двуцифрен.

Кевин Дюрант завърши с 34 точки, 5 борби, 5 асистенции и 3 чадъра за победителите, докато Стеф Къри остана на една борба от "трипъл-дабъл" с 27 точки, 9 борби, 10 асистенции и 4 откраднати топки. Още 19 точки за успеха калифорнийския тим прибави Клей Томпсън.

За Хюстън, който се целеше в първо участие във финалите от 1995 година насам, Джеймс Хардън завърши с 32 точки, 6 борби, 6 асистенции и 4 отнети топки, Ерик Гордън прибави 23 точки, а с 20 остана центърът Клинт Капела.

Финалната серия между Голдън Стейт и Кливланд започва в ранните часове на петъчния ден с двубой в Оукланд./БТА