Голдън Стейт върна титлата в Оукланд, Калифорния, побеждавайки Кливланд в мач №5 с 129:120. Финалната серия в НБА приключи при 4:1 победи в полза на Уориърс. Голямата звезда на Голдън Стейт Кевин Дюрант взе първа титла в кариерата си, а в допълнение към нея стана и най-полезен играч на финалите с невероятни изяви. Той е първият играч след Шакийл О'Нийл, който успява да запише пет поредни двубоя във финалите с повече от 30 точки.

Трябва да отдадем заслуженото и на Кливланд и ЛеБрон Джеймс. "Краля" е първият състезател в историята на НБА, завършил финалите със средно трипъл-дабъл - над 10 точки, борби и асистенции.

Дюрант: Не можех да спя последните два дни

Титлата е втора в последните три години за Голдън Стейт, които преди 2 години отново победиха Кливланд на финалите, но като че ли тази година титлата е по-сладка. Тотална доминация през цялата година, завръщайки се там, където заслужават.

Срещата протече по-коренно различен начин. След края на първата четвърт "кавалерите" водеха с 4 точки - нещо, което се случва за първи път в тези финали, когато Кливланд гостува.

Уориърс наваксаха до почивката, оттегляйки се с цели 11 точки аванс.

Кливланд даде всичко от себе си да се върне в двубоя, но нямаше как де справи с доминанта Дюрант, който бе безпогрешен. В решителните моменти бе на висота, отбелязваше ключови стрелби и заслужено грабна отличието за най-полезен играч на финалите. Той завърши с 39 точки и 7 борби, а Стеф Къри отново бе близо до трипъл-дабъл - 34 точки, 6 борби и 10 асистенции.

Емоциите на един шампион - Голдън Стейт вдигна титлата

41 точки отбеляза ЛеБрон Джеймс, Кайри Ървинг добави 26, а Джей Ар Смит най-накрая показа защо е в Кливланд. Отбеляза 25 точки, стрелбата му бе феноменална - 9 успешни от 11 опита.

За Голдън Стейт предстоят празненства, а горещото трансферно лято в НБА ще поддържа емоцията до започването на новия сезон в края на октомври, който отново може да следите в каналите от пакета DIEMA EXTRA.