Отборът на Филаделфия 76ърс ще предложи договор на центъра на Цървена звезда Филип Петрушев, информират медиите в САЩ и Западна Европа.

23-годишният Петрушев, който се отличава с ръст от 211 сантиметра, бе избран от Филаделфия с 50-ия избор в драфта през 2021 година. Той може да се смята за интернационален проспект, тъй като кариерата му преминава през Сърбия, Испания, САЩ и Турция.

Петрушев започва да играе баскетбол като дете, като минава през школите на Партизан и Цървена звезда. На 14 години той отива в Испания, за да стане част от школата на Баскония. През 2016 година той отива в САЩ, където играе в гимназиалното първенство, а между 2018 и 2020 година учи в университета Гонзага. След два сезона в Националната колежанска атлетическа асоциация той се завръща в родната си Сърбия, за да облече екипа на отбора Мега. През 2021 година Петрушев е избран в драфта, но не получава оферта от Филаделфия и се насочва към Турция, като подписва с Анадолу Ефес. Макар и да има периферна роля в тима, той става шампион в Евролигата.

В опит да получи повече игрово време през лятото на 2022 година центърът се завърна още един път в Белград, за да стане част от тима на Цървена звезда. В 34 мача в Евролигата той записа показатели от 10,7 точки, 5,2 борби и 0,7 асистенции средно на мач.

Ако се стигне до договор с Филаделфия, Петрушев вероятно ще бъде използван като резерва на Джоел Ембийд, който заслужи наградата за "Най-полезен играч" в НБА за сезон 2022/23 и стана шампион при реализаторите в лигата през последните две години.