Звездата на клуба от НБА Филаделфия 76-ърс Джоел Ембийд е решил да играе за националния отбор на САЩ, а не за Франция на олимпийския турнир по баскетбол в Париж догодина, съобщи отлично запознат източник за АП. Според въпросния източник, Ембийд – в момента актуален носител на приза Най-полезен играч в Лигата (МVP), е информирал федерацията на САЩ за избора си. Ембийд повече от една година се чудеше коя страна да представлява на национално ниво. Но днес е позвънил на изпълнителния директор на федерацията (USA Basketball) Гран Хил.

Самият баскетболист би трябвало да направи избора си публично известен, тъй като публиката не е наясно с това. Вероятно това ще стане по-късно тази нощ по време на лагера на клубния му отбор Филаделфия 76-ърс, които са на лагер във Форт Колинс (Колорадо). Малко преди АП да разпространи новината, тя беше съобщена от телевизия ESPN на лентата с новините в долния край на екрана.

Така или иначе, Баскетболната федерация на страната няма намерение да обяви отбора си преди пролетта на 2024-а година, но ако е здрав би било логично Джоел Ембийд да вземе едно от 12-те места за Париж.

Тимът ще бъде воден в Париж от Стив Кър от Голдън Стейт с асистенти Ерик Сполстра от Маями, Тайрон Лю от Лос Анджелис Клипърс и Марк Фю от Гонзага. До момента няма нито един официално обявен играч в тима.

Ембийд стана гражданин на САЩ миналата година и можеше също да избере да играе за Франция - или дори за Камерун, неговата родина, ако се класира за Игрите в Париж. Камерун ще бъде сред 24 отбора, които ще играят за последните четири места в олимпийския турнир. 

Баскетболистът каза през последните дни, че е близо до окончателно решение и говори колко труден е бил процесът за него. Самият той беше и най-апетитната хапка, тъй като до момента може да бъде наречен свободен агент за националните отбори, тъй като няма мач за нито една страна. Франция беше най-активна в опитите да го привлече, а и като стабилен състав – действащ сребърен медалист от последната Олимпиада, искаха да го добавят в списъка, за да атакуват златото.

"Знам, че той се срещна с някои от нашите играчи, за да обсъдят възможностите да играе за Франция. Мисля, че правилното решение е да играе за нас", заяви през октомври 2022-а година наставникът на французите Венсан Коле.

Макар да е роден в Камерун, и малко поживял във Франция, реално целият съзнателен живот на звездата е бил в САЩ, така че изборът му изглежда напълно реален. Играл е колежански баскетбол в Университета на Канзас и по терените се е срещал с доста от актуалните си колеги от НБА.