Звездата на Филаделфия Севънтисиксърс Джоел Ембийд спечели титлата за най-добър реализатор на редовния сезон в НБА. След страхотна серия в последните седмица и три мача с 40+ точки Ембийд завършва кампанията с 30,57 точки средно на мача. По този начин той надви двукратния MVP на Лигата Янис Антетокумпо от Милуоки Бъкс (29,88) и ветерана ЛеБрон Джеймс от Ел Ей Лейкърс (29,22).

Ембийд се превръща в първия център с отличието от Шакийл О'Нийл през сезон 1999/2000 насам, както и първия център, който вкарва повече от 30 точки средно на мач за последните 40 години. Камерунецът е и първият носител на отличието, роден извън САЩ. Центърът на Фили бе много солиден през целия сезон, като записа цели 14 мача с 40+точки и 40 мача с поне 30 отбелязани точки.

Ембийд е в оспорвана битка с Антетокумпо и центъра на Денвър Нъгетс Никола Йокич за най-престижното индивидуално отличие в НБА - MVP на редовния сезон. Според експертите фаворит за наградата остава Йокич, който е действащият MVP на Лигата, а през този сезон се превърна в първия баскетболист в историята, реализирал 2000 точки, 1000 борби и 500 асистенции в рамките на един сезон. На второ място букмейкърите слагат Антетокумпо, но успехът на Ембийд в реализаторската битка може и да му помогне в гласуването за приза.