Шампионът от редовния сезон в Източната конференция на Националната баскетболна асоциация Филаделфия 76ърс спечели със 127:111 като гост на Атланта Хоукс в мач номер 3 от втория кръг на плейофите. По този начин Сиксърс поведоха с 2:1 успеха и си върнаха изгубеното след първия мач от серията домакинско предимство. Мач номер 4 е отново в Атланта в нощта на понеделник срещу вторник. За Атланта това бе първо домакинско поражение от началото на плейофите.

Домакините започнаха мача с малко повече концентрация и поведоха с 4 точки разлика в началните минути. Ентусиазмът в играта им обаче бързо се изгуби, след като влезлият от пейката турски национал Фуркан Коркмаз наниза 11 последователни точки, което позволи на Филаделфия да се оттегли с аванс от 8 точки след първата четвърт при 28:20.

До края на полувремете Атланта върна три точки от изоставането си, но крилете на "ястребите" бяха орязани в третата четвърт, която Филаделфия спечели с 34:19, за да води с 95:75 преди последната част. В нея мачът се доиграваше и домакините така и не успяха да поставят съперника си под някакво напрежение.

Над всички за Филаделфия отново бе центърът Джоел Ембийд. Камерунецът, който играе с разкъсан менискус, завърши срещата с 27 точки, 9 борби, рекордните си в плейофен мач 8 асистенции, 3 чадъра и една отнета топка. Тобайъс Харис добави още 22 точки за Сиксърс, 18 вкара Бен Симънс, а Коркмаз завърши мача с 14.

За Атланта Тре Йънг вкара 28 точки, 23 прибави Джон Колинс, а европейските остриета Богдан Богданович и Данило Галинари допринесоха с 19 и 17 точки съответно.

На Запад тимът на Финикс Сънс е само на победа от класиране за финала в конференцията, след като се наложи със 116:102 над Денвър Нъгетс като гост и поведе с 3:0 победи в серията. До момента нито един отбор в цялата история на НБА не е успявал да обърне серия от 0:3, като резултатът е 142:0 в полза на спечелилите първите три двубоя отбори.

Гостите от Финикс отвориха двуцифрена преднина още в първата четвърт и макар до почивката тя да бе стопена до 4 точки, през второто полувреме "слънцата" отново успяха да я увеличат сериозно, като тя достигна и 20 точки в един момент от срещата.

Гардовете Девин Букър и Крис Пол бяха най-полезни за Финикс в срещата. Букър вкара 28 точки, докато ветеранът Пол се отчете с 27 точки и 8 асистенции. Джей Краудър добави още 14 точки за Сънс, а центърът Диандре Ейтън приключи двубоя с 10 точки и 15 борби.

За Денвър на висота бяха само двама играчи. Сърбинът Никола Йокич, който преди дни бе избран за "Най-полезен играч" в НБА записа "трипъл-дабъл" от 32 точки, 20 борби и 10 асистенции, а резервата Монте Морис вкара още 21 точки.

За да се спаси от елиминация, отборът на Денвър ще трябва задължително да спечели домакинския си мач номер 4 от серията, който е в нощта на неделя срещу понеделник.