Близък до обкръжението на баскетболиста Джеймс Хардън заяви, че той е избрал да не активира опцията си за 47,4 милиона долара за следващия сезон с тима от НБА Филаделфия 76 и ще стане свободен агент. Но той няма намерение да напусне Филаделфия.

Хардън е взел решението, за да позволи на отбора си гъвкавостта, от която има нужда, за да подпише с нови играчи това лято.

Това ще бъде сериозен фактор, когато НБА отваря преговорите за свободни играчи този четвъртък. Очаква се Филаделфия да се цели в нападателя на Маями Пи Джей Тъкър.

Най-вероятният сценарий е този - участникът в 10 мача на звездите да подпише нов договор с Филаделфия за сума, близка до тези 47,4 милиона, след като отборът привлече нови попълнения и се нареди сред претендентите за титлата през 2023 година.

Ако Хардън бе активирал опцията си преди сряда, Филаделфия щеше да има много по-големи трудности да намери финансови средства по пътя към качествени свободни агенти.

Неговото действие потвърждава думите му, казани на 12 май, когато Филаделфия отпадна във втория кръг на плейофите от Маями.

„Ще бъда тук“, каза Хардън.

„Ще бъда тук, каквото и да прави този отбор, каквото и да му позволява да расте и да става по-добър, за да може да се бори на най-високо ниво“.

Джеймс Хардън е бил три пъти най-резултатен играч със средно 22 точки и 10,3 асистенция на мач по време на кариерата си с Бруклин и Филаделфия.