Отборът на Далас Маверикс привлече осемкратния участник в "Мача на звездите" Кайри Ървинг от състава на Бруклин Нетс.

Двата тима финализираха сделката в неделя вечерта само дни след като 30-годишният Ървинг пожела да напусне Бруклин и броени дни преди затварянето на трансферния прозорец в Националната баскетболна асоциация в четвъртък.

Освен Ървинг Далас ще вземе и тежкото крило Маркийф Морис. В замяна Бруклин получава гарда Спенсър Динуиди, лекото крило Дориан Фини-Смит, избора на Далас в първия кръг на драфта през 2029 година, както и два избора във втория кръг - през 2027 и 2029 година.

С трансфера Далас получава един от най-опасните гардови дуети в лицето на Ървинг и словенската звезда на тексасци Лука Дончич.

През настоящия сезон Ървинг, който е шампион за 2016 година с отбора на Кливланд Кавалиърс, има показатели от 27,1 точки, 5,1 борби и 5,3 асистенции средно на мач.

Според медиите в САЩ ръководството на Нетс е имало още две конкретни предложения на масата от отбори от Западната конференция. Едното е било от Финикс Сънс, които са били готови да дадат гарда Крис Пол, крилото Джей Краудър и пикове в драфта, докато другото е било от Лос Анджелис Лейкърс. "Езерняците" са опитали да дадат Ръсел Уестбрук и два избора в първия кръг на драфта - през 2027 и 2029 година, но сделката е пропаднала, тъй като "мрежите" са настояли и за включването на гарда Остин Рийвс.

 

БТА / Автор: Георги Крумов