Далас Маверикс се класира за финала на Западната конференция, след като удари Оклахома Сити Тъндър със 117:116 у дома в мач номер 6 от серията между двата тима. В своята зала, Маверикс наваксаха изоставане от 17 точки през второто полувреме, за да преодолеят първия поставен в конференцията стъпало преди финала. Решителни два наказателни удара за победителите отбеляза Пи Джей Уошингтън, който след второто успешно изпълнение сбърка умишлено 2.5 сек преди сирената, а след това Тъндър нямаха отговор.

Над всички за тексасци бе голямата им звезда Лука Дончич. Словенският гард се отчете с трети пореден трипъл-дабъл в серията, завършвайки с 29 точки, 10 борби и 10 асистенции, като приключи с 4/6 от тройката и не пропусна нито един от седемте си изстрела от наказателната линия. По 22 пункта за ключовия успех добавиха Дерик Джоунс-младши и Кайри Ървинг, който е вече с баланс 14-0 в двубои за затваряне на серия в кариерата. Дерек Лайвли II бе много полезен от пейката със своя дабъл-дабъл - 12 точки и 15 борби, а Даниел Гафорд реализира 10 пункта и овладя 7 топки под коша.

За гостите усилията на Шей Гилджъс-Алекзандър не бяха достатъчни. Един от най-добрите баскетболисти в редовния сезон, който заедно с Дончич бе сред тримата финалисти в борбата за Най-полезен играч, завърши с 36 точки, 3 борби и 8 асистенции. Джейлън Уилямс остана близо до трипъл-дабъл с 22 пункта, 9 борби и 8 завършващи подавания, а 21 добави Чет Холмгрен. С по 11 пункта приключиха Лугуенц Дорт и Айзея Джо, но сезонът на "гръмотевиците" официално бе доведен до край.

За Далас предстои финал на Запад с един измежду шампионите Денвър Нъгетс или Минесота Тимбъруулвс, които тази вечер играят в решителен седми сблъсък в залата на "буците". Маверикс са гости в първия мач от финалната серия в сряда.