Сакраменто Кингс и Александър Везенков постигнаха 13-а победа от началото на сезона в НБА. "Кралете" се наложиха със 131:118 (26:18, 28:30, 44:37, 33:33) над отбора, който избра Саша в драфта на Лигата през 2017 година Бруклин Нетс. Родното крило беше на паркета в "Golden 1 Center" малко над 10 минути и половина, като през това време се отличи с две точки, 5 борби и един чадър. Българинът опита четири стрелби, като от тях само една беше успешна, а освен това направи и две нарушения. Той се отличи с няколко добри действия в защита. 

Най-резултатен за победата на "Кралете" беше  Ди'Аарън Фокс с 29 точки. Кийгън Мъри вкара 24, а Малик Монк добави още 21 точки за успеха. Кингс вкараха общо 25 точки в мача, като това беше рекорд за тях в Лигата. 

За Бруклин над всички беше Микал Бриджис с 22 точки, а Спенсър Динуиди вкара 18. 

Сакраменто излезе на пето място във временното класиране на Западната конференция с 13 победи и 8 загуби. Бруклин се смъкна до 10-о място на Изток с баланс 12:10. 

Gulliver/GettyImages
29 снимки

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ

Срещата започна с пропуски и от двата тима. Ди'Аарън Фокс вкара тройка за 9:4, а след това Кийгън Мъри реализира на бърза атака, за да направи преднината на домакините 11:4. Фокс беше точен още веднъж от зоната за три точки за 14:7. Първата четвърт беше преполовена с тройка на Кам Джонсън за 15:10, но веднага след това Малик Монк върна трите точки. Разликата стана двуцифрена за първи път в мача при 4:27 до края на частта след нова тройка, този път дело на Кевин Хъртър. 

Двата отбора така и не успяваха да намерят ритъма си и продължиха с пропуските. Нетс намалиха пасива си до 16:21 след два успешни наказателни удари на Трендън Уотфорд. От другата страна Монк върна двете точки. Първата четвърт завърши с аванс за Кингс - 26:18. 

ВТОРА ЧЕТВЪРТ

В началото на втората четвърт за първи път в мача в игра се появи Александър Везенков. Вторият период започна с тройка на Малик Монк. Веднага след това Кам Джонсън атакува през Везенков и успя да реализира, а освен това българинът го фаулира. Крилото реализира и наказателния си удар. Последваха две поредни тройки на Трей Лайлс, а между тях Саша хвана и първата си борба в срещата. Първата атака на коша на българина беше неуспешна, но след борба в нападение Лайлс вкара трета поредна тройка. Кингс продължи да тероризира своя опонент от далечна дистанция, след като Монк беше точен за 10-ата тройка за отбора си от началото на двубоя. 

Гостите опитваха да атакуват през Везенков чрез Кам Томас, но българинът на два пъти успя да му се противопостави, като добави още една борба в сметката си. 7:29 преди края на първото полувреме родното крило пропусна и първия си опит от зоната за три точки. Нетс свали пасива си до 36:45 след грешка в защита на домакините и кош на Кам Джонсън, а това принуди Майк Браун да вземе прекъсване, след което Везенков беше оставен на пейката.

Бруклин се върна в мача след кош и един успешен наказателен удар на Спенсър Динуиди. Играта в атака на Кингс зацикли, като Домантас Сабонис прекъсна лошата серия с кош за 47:41. След това литовецът вкара и тройка. Кам Джонсън реализира тройка за 48:52, а Ди'Аарън заби мощен чадър на Фокс в ответната атака. В края на първото полувреме Сабонис пропусна под коша, а след това и Монк не успя да реализира от тройката за 54:48 в полза на Сакраменто. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ

Третата четвърт започна с размяна на тройки. Надстрелването в началото на второто полувреме продължи с успешни стрелби на Кам Томас и Кевин Хъртър за 65:58. "Мрежите" продължиха да бъдат близо до съперника си след кош на Ник Клакстън за 67:62, а това принуди Майк Браун да вземе още едно прекъсване. Бруклин продължи да топи пасива си след тройка на Кам Томас - 71:67. Фокс вдигна разликата до 78:69 след успешна стрелба зад арката. Разликата отново стана двуцифрена след тройка на Харисън Барнс - 81:71. Сакраменто поведе с 89:74 след мощна забивка на Монк, а след това Кийгън Мъри вкара от далечна дистанция. 

Сакраменто продълж с добрата си игра в атака и вкара общо 44 точки в третата част. След 36 минути игра възпитаниците на Майк Браун имаха аванс от 13 точки - 98:85. 

ЧЕТВЪРТА ЧЕТВЪРТ

Везенков се завърна в игра в началото на последния период. Българинът записа трета борба на сметката си след неуспешна стрелба на Кам Томас. След нова добра изява в защита на Везенков се стигна до тройка на Малик Монк на другия край на паркета. Саша вкара първите си точки в мача за 105:90. Българинът реализира след борба в атака при неуспешна стрелба на Фокс. 

Нетс намалиха пасива си на 98:107 след тройка на Микал Бриджис през Везенков. Българинът опита да върне тройката, но пропусна, а след това направи и второто си нарушение. Майк Браун взе таймуат, след който родното крило остана на пейката. Нетс продължи да бъде близо до своя съперник и след нова тройка на Бриджис за 110:104 треньорът на Кингс отново взе прекъсване. Тройка и успешен наказателен удар на Харисън Барнс отново дадоха двуцифрена преднина на "кралете". Последва самостоятелна акция на Фокс - 116:104. Сакрамнето на практика реши мача в своя полза след три точки на Барнс и нов кош на Сабонис за 121:104 при 3:58 до края на мача. 

Домакините реализираха 24-ата си тройка в мача чрез Кийгън Мъри за 126:106, като това беше рекорд за отбора на Майк Браун. 25-ата тройка в мача пък беше дело на Трей Лайлс - 129:110. До края на срещата Нетс намалиха изоставането си до 118:131. 

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

САКРАМЕНТО: Ди'Аарън Фокс, Кевин Хъртър, Харисън Барнс, Кийгън Мъри, Домантас Сабонис

БРУКЛИН: Спенсър Динуиди, Кам Томас, Микал Бриджис, Кам Джонсън, Ник Клакстън