Бостън победи Филаделфия със 112:88 като домакин в седмия мач от плейофната серия между двата тима в полуфиналите на Източната конференция на Национална баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА) и с 4:3 успеха за класира за финала в конференцията.

Джейсън Тейтъм реализира рекордните 51 точки, а домакините направиха серия от 28:3 в третата част, за да стигнат до победата. Тейтъм добави 13 борби, 5 асистенции и 2 откраднати топки. Той подобри най-доброто постижение в НБА за отбелязани точки в седми мач от плейофна серия, поставено по-рано през сезона от Стеф Къри, който реализира 50 за неговия Голдън Стейт.

„Чувството е страхотно. Серията беше много оспорвана. Очевидно не играх добре през първото полувреме в предишния мач и сега съм доволен“, коментира Джейсън Тейтъм.

Джон Хавличек държи рекорда за най-много точки, отбелязани от играч на Селтикс в плейофен мач. Той вкарва 54 за Бостън в първия мач срещу Атланта от полуфиналите на Източната конференция през 1973 година.

Джейлън Браун добави 25 точки за Селтикс, които ще се изправят срещу Маями Хийт във финала на Изток, а серията ще стартира в сряда в Бостън.

Носителят на приза за Най-полезен баскетболист в НБА Джоел Ембийд реализира 15 точки за гостите от Филаделфия, а Тобайъс Харис се отчете с 19 точки. Джеймс Хардън завърши с 9 точки, 6 борби и 7 асистенции.

„Играхме отлично цяла година, а тази загуба някак помрачава това, каза треньорът на Филаделфия Док Ривърс. Тимът му се опитваше да стигне до финала в Източната конференция за първи път от 2001-а насам./БТА