Бостън прекъсна победната серия от три мача на Сакраменто, надделявайки с разгромното 144:119 (41:38, 25:36, 24:39, 29:31).

Българинът Александър Везенков имаше два периода на паркета, в които не се отчете с нещо особено освен една красива тройка. Родната звезда записа и три борби.

„Келтите“ бяха без звездата си Джейсън Тейтъм, но след по-пасивното си начало наложиха невъзможно за „кралете“ темпо.

Най-резултатен за Кингс и общо в мача бе Ди`Арън Фокс с 29 точки. За Бостън Дерик Уайт и Джейлън Браун вкараха по 28, а Кристапс Порзингис добави 24.

Бостън остава първи на изток с актив 20-6. Сакраменто е четвърти в Западната конференция с 16-10.

БТА
13 снимки

Александър Везенков не е част от стартовата петица на "кралете", която е в състав: Кийгън Мъри, Харисън Барнс, Домантас Сабонис, Кевин Хъртър и Ди'Аарън Фокс. 

За Бостън започват Сам Хаузър, Джейлън Браун, Кристапс Порзингис, Дерик Уайт и Джру Холидей.


Първа четвърт

Срещата започна с тройка на Кийгън Мъри, на която Кристапс Порзингис отвърна със същото. Мъри веднага вкара още една за 3:6, а Ди`Арън Фокс добави трета такава, преди Браун да забие през Фокс. След бързите 6 точки за Мъри, Фокс направи 8 поредни и даде аванс на Сакраменто до 14:8. Силният старт на Сакраменто продължи и след прекъсването, пожелано от Селтикс – Мъри вкара за 20:11. Впоследствие Фокс направи аванса на Кинг цели 12 точки с тройка - 23:11.

Селтикс отговори със седем безответни точки, намалявайки пасива си на само пет. Впоследствие гостите дори поведоха с една точка, което ядоса доста треньора на Сакраменто - Майк Браун. При 29:27 Дерик Уайт си спечели нарушение, но отбелязвайки и две точки за равенство в резултата. Джейлън Браун и Ди`Арън Фокс размениха по една тройка. Точно в този момент при 33:35 и Александър Везенков влезе в игра.

Секунди след влизането на българина Фокс вкара поредната си тройка, но Селтикс отвърна с абсолютно същото. Фокс обаче добави нова тройка и донесе аванс от три точки за Сакраменто след първите 10 минути.

Втора четвърт

Вторите 10 минути започнаха с тройка на Джейлън Браун. Секунди след Браун дойдоха и първите три точки на Везенков за 46 равни. Впоследствие и на Фокс се наложи да прави поредната си тройка за 49:49. Везенков седна на пейката, след като не успя да запише нито една борба и нито една асистенция, а в следващите минути гостите стигнаха до рекордната си преднина в мача от шест точки, дошла с тройка на Порзингис.

В средата на втората част и Хаузър най-после се отпуши за 60:53. Последваха два коша за Сакраменто, които съкратиха аванса на госта. В тези минути Браун и Порзингис бяха най-активни за "зелените". Дерик Уайт вкара 19-ата си точка в мача за 70:62. Браун завърши комбинация на Бостън, за да даде преднина от 10 точки. Фокс изригна за пореден път и намали до 66:72, но непосредствено преди сирената Уайт от гостите направи 74:66, при което завърши и първото полувреме.

Трета четвърт

В началото на предпоследната четвърт Бостън надгради сериозно преднината си, стигайки до 90:69. В тези минути Порзингис бе изключително активен за гостите и подгони Уайт по точки със своята 19-а срещу 25 за съотборника си.

Майк Браун взе предпоследното си възможно прекъсване при изоставане 72:96 и 6:22 в третата част. Латвиецът Порзингис обаче продължи да тормози Сакраменто и точно в средата на тази част направи преднината на Бостън от 23 точки с тройка, последвана от нова такава на Джейлън Браун за 101-ата точка на гостите. Браун си спечели и нарушение за 22-ата си точка.

До края на частта Бостън доминираше тотално и за трети пореден период вкара поне 35 точки срещу своя съперник.

Последна четвърт

В последните минути домакините играеха на приливи и отливи, като дори най-добрият на паркета за "кралете" - Фокс, започна на пейката и се включи по-късно. Сакраменто успя да мине 100 точки, но продължи да прави грешки в отбрана и гостите си върнаха аванса от 25 точки. 

Седем минути преди финалната сирека Везенков влезе. С неговата втора поява Елис вкара красива тройка, с която намали преднината на Бостън до 25 точки. Везенков направи първата си борба при 114:135.

Всички от стартовата петица на гостите минаха актив от 10 точки на личните си сметки, докато Джру Холидей бе много близо до трипъл-дабъл с 21 точки, 10 борби и 8 асистенции.

Оставащото време просто се доиграваше и Бостън успя да оформи разгромна победа със 144:119.