Отборът на Бостън Селтикс победи Далас Маверикс в първия мач от финалната серия за трофея в НБА. Домакините бяха категорични, след като се наложиха със 107:89 точки.

Бостън поведе в началото на срещата и не допусна изненада до края.

Джейлън Браун е най-резултатен за успеха с 22 точки, а а Джейсън Тейтъм записа 16, към които добави и 11 борби.

Звездата на Далас Лука Дончич успя да се отчете с "дабъл-дабъл" от 30 точки и 10 борби.

Кристапс Порзингис не беше играл от мач номер 4 в първия кръг на елиминациите срещу Маями тъй като получи разтежение на прасеца. Но днес изобщо не изглеждаше притеснен от дългата пауза и вкара 8 пъти от 13 стрелби от игрова ситуация, като прибави в личната си статистика шест борби и три блокади.

След като изоставаше с 29 точки в края на първата част, тимът на Далас се върна в мача в третата част, най-вече благодарение на истинско изригване на звездата им Лука Дончич. Той вкара 10 точки в серия от 22:9 за техния тим, а с тройка съкрати пасива на гостите от щата Тексас на 64:72 4:28 преди края.

Но Селтикс сякаш си почиваха и вдигнаха оборотите в следващия момент и вкараха следващите 14 точки в мача, за да увеличат преднината си на 22 – 86:64. Ротацията на Бостън в четвъртата част от срещата не помогна на Далас да съкрати пасива кой знае колко, като малко преди края Бостън дори дръпна още – 105:82.

Следващият мач от серията е на 10 юни отново в "Ти Ди Гардън".