Бостън Селтикс се класира за 23-ия си финал в историята на Националната баскетболна асоциация (НБА), след като взе и четвъртия мач от финалната серия на Източната конференция с Индиана Пейсърс след успех със 105:102 като гост.

В герой за „келтите“ се превърна Дерик Уайт, който реализира решителна тройка от ъгъла 43 сек преди сирената за край на редовното време. Бостън отново съумя да пречупи съперника в края на двубоя, а Уайт приключи с 16 точки, 4 борби, 4 асистенции, 5 кражби и 3 чадъра, като бе 1/8 от тройката, преди да вкара решаващия кош.

„Чувстваме се уверени и комфортно във всеки тип мач и усещаме, че имаме отговор за всичко, което отправят като предизвикателство към нас. Просто трябва да намираме правилните отговори“, каза Уайт след двубоя.

Най-резултатен за успеха бе Джейлън Браун със своите 29 точки – той добави 6 борби, 2 асистенции и 3 кражби, а след края на срещата бе определен за Най-полезен играчи във Финалите на Изток. Джейсън Тейтъм остана близо до трипъл-дабъл – 26 пункта, 13 овладени топки и 8 завършващи подавания. 17 точки добави Джру Холидей.

Снимки: Gulliver/GettyImages
100 снимки

За Индиана, който по никакъв начин не трябва да се срамува от отпадането си след неочакван рейд до Финалите в конференцията, Андрю Нембхард изигра пореден силен двубой, завършвайки с 24 точки, 6 борби и 10 асистенции. Пейсърс отново бяха без титулярния си пойнт гард Тайрийз Халибъртън и опитаха да компенсират с отборно представяне, като Паскал Сиакам направи дабъл-дабъл – 19 точки и 10 борби, а Ти Джей Макконъл (15), Арън Несмит (14) и Оби Топин също минаха границата от 10 пункта, но това се оказа недостатъчно за Рик Карлайл и компания.

Бостън чака победителя от Финала на Запад между Минесота Тимбъруулвс и Далас Маверикс. Тексасци водят с 3-0 победи в серията, а Селтикс ще се опитат да триумфират с титлата за първи път от 2008-а насам. Успех на Финала ще ги изведе и еднолично начело във вечната класация с един трофей повече от Ел Ей Лейкърс. / БГНЕС