Осемкратният участник в "Мача на звездите" в НБА Дуайт Хауърд ще продължи кариерата си в първенството на Тайван.

36-годишният баскетболист подписа договор с местния Таоюан Леопардс, като така се превърна в най-голямото име, подписвало някога с клуб от малката източноазиатска страна.

"Нямам търпение да видя феновете, да опитам храната и да се насладя на времето си в Тайван, както и да донеса титла", каза 211-сантиметровият център.

Баскетболът, заедно с бейзбола, е най-популярният спорт в Тайван, като дори мачовете на местните гимназиални отбори при момчетата и момичетата се предават на живо по телевизията.

Преминаването в тайванското първенство практически означава край на кариерата на Хауърд в НБА. Той бе избран под номер 1 в драфта през 2004 година от Орландо Меджик и в началото на престоя си в лигата той бе един от най-доминиращите играчи. През 2009 година Хауърд почти собственоръчно изведе Орландо Меджик до участие във финалите, където тимът загуби от Лос Анджелис Лейкърс. Две години по-късно центърът премина точно при "езерняците", но тогава кариерата му тръгна надолу. Въпреки това през 2020 година, при втория си престой в Лейкърс, Хауърд спечели единствената си шампионска титла.

През миналата година той облече за трети път екипа на Лейкърс, но вече имаше изцяло периферни функции в тима. 

Освен с титла и с осем участия в "Мача на звездите", Дуайт Хауърд може да се похвали с три награди за "Защитник на годината" в периода 2009-2011 година, както и с пет попадания в "Иделания отбор на годината" в периода от 2008-ма до 2012-а. Той е и петкратен шампион по овладени борби, двукратен лидер по чадъри, както шампион в конкурса по забивки през 2008 година.