Gong.bg стана на 10 години, а баскетболът стана на 125 неотдавна.

И тъй като още да има доста да догонваме славата на тази така магическа игра, си признаваме с ръка на сърцето, че с огромни затруднения сформирахме този Топ 10 на най-великите баскетболисти в историята на играта.

Любимата игра.

(Може и да не сте съгласни с нашата подредба, но все пак имаме рожден ден, бъдете добри.)

№1 Майкъл Джордан

Всякак си ще е трудно да съберем само 10. Истината обаче е, че най-великият е само един. Поне все още. Затова за да се улесним със заданието, ще започнем от него. Най-великият, the best of the best, le creme de la creme, GOAT (greatest of all time).

Знам, че останалите класации започват от 10 към 1.

Ние започваме с него. Майкъл Джордан. №1 за всички времена.

6 титли на НБА (6 от 6), 6 пъти MVP на Финалите, 5 пъти MVP на редовния сезон.

През 1988, още преди да дойде първата титла, той става MVP, Най-добър защитник на сезона и Най-добър реализатор...

Да, факт е, че Джордан имаше късмет (предполагам, че думата е късмет), да играе с невероятните Скоти Пипън, Хорас Грант, Денис Родман до себе си. Да му бъде треньор гениалният Фил Джексън. Въпреки това, Джордан си остава като характер, лидер, личност, харизма, №1 и до ден днешен. Въпреки конкуренцията от №2, лидерът на съвременния баскетболен свят.

№2 ЛеБрон Джеймс

Под №2 идва ЛеБрон Джеймс, най-завършеният баскетболист в модерната епоха. Уникален атлет, който спокойно може да се състезава във всеки вид спорт на света. За феновете на баскетбола естествено е супер, че си е избрал точно този.

Отричан от много, заради трудните 4-ти части, прехвърлянето от Кливлънд в Маями и обратно, желанието му да се налага над треньори и съотборници, фактите няма как да бъдат отречени.

ЛеБрон си осигури мястото в историята на НБА с обрата от 1-3 в последните Финали.

Засега 3 титли, 3 пъти MVP на Финалите, 4 пъти MVP на редовния сезон. На 32 години, Джеймс има още няколко силни сезона пред себе си, за да докаже статута си, а защо не и да стане №1 в следващата класация Топ 10?!

Доминиращ с физика, универсален с всички баскетболни умения възможни и безкрайно интелигентен, ЛеБрон Джеймс е Майкъл Джордан за младото поколение, и това е.

№3 Коби Брайънт 

Под №3 идва още една противоречива фигура, която обаче е свързващото звено между онова невероятно старо баскетболно време и бъдещето на ЛеБрон и компания.

Коби Брайънт се превърна от глезеното капризно дете на НБА в една от най-елегантните и силни фигури на своето време.

20 сезона в НБА, половината от които хората го сочеха с пръст, и другата половина, в която стояха безмълвни от геройствата му.

За да го изпратят накрая с почести и много сълзи.

20 сезона единствено и само в неговия клуб - Лос Анджелис Лейкърс. Нищо не успя да изкуши Коби да напусне дома си, в който донесе пет шампионски титли на Лигата. В клуб, в който са играли легенди като Меджик Джонсън, Карим Абдул-Джабар, Шакил О`Нийл, Коби стана най-добрият.

81 точки в един мач. Играл с всякакви различни контузии. Съден и оправдан за изнасилване, баща на три дъщери. Абсолютното превъплъщение на лошото момче в перфектния джентълмен. Коби Брайънт. От №8 до №24 на гърба си и пълната промяна.

Цифрите - пет титли, два пъти MVP на Финалите, веднъж MVP на редовния сезон, два пъти топреализатор на НБА.

№4Бил Ръсел

Заради уникалните цифри, №4 ще бъде именно на тази позиция. Надали скоро някои баскетболист ще успее да подобри постижението на Бил Ръсел.

С екипа на Бостън Ръсел печели 11 титли в 13 сезона!!! 11!!!

Пет пъти MVP, олимпийско злато и титла от колежа са добавени на сметката на центъра, чийто потник с №6 стои окачен в залата на Бостън Селтикс.

Неотдавна Бил Ръсел навърши 83 години, а уникалното му постижение ще си остане още за много напред.

№5 Ървин "Меджик" Джонсън

Става все по-трудно да подреждаме играчите в класацията.

Под №5 и №6 заедно, защото просто е невъзможно да определим кой е по-по-най, ще поставим две уникални легенди на НБА, с две тотално различни съдби.

Кариерата на Ървин "Меджик" Джонсън бе прекратена рано заради HIV вируса, който един от най-феноменалните плеймейкъри на НБА призна, че има през 1991-ва година. След четири години пауза, Меджик стъпи обратно на паркета и поигра малко, но на 36 вече сложи край на кариерата си.

Пет титли, 3 пъти MVP на Финалите и още толкова на редовния сезон, въпреки съкратената му кариера...

Сега Меджик е обратно в Лейкърс, като президент, за да върне славата на тима.

Тим, с който другият ни играч на позиция 6 в класацията, изигра 14 сезона в НБА.

№6 Карим Абдул-Джабар

Карим Абдул-Джабар, 218 сантиметра, от Ню Йорк. Олицетворение на постоянството и силата. Наричан от много други НБА легенди най-великия за всички времена.

6 пъти шампион, 6 пъти MVP на редовния сезон и два пъти на Финалите.

И Милуоки, първият му отбор, и Лейкърс, оттеглиха №33 от употреба в чест на Карим.

№7 Тим Дънкан

Има причина прякорът му да е Big Fundamental (от фундамент-основа).

Тим Дънкан е нещо неповторимо. Центърът на Сан Антонио Спърс, който неотдавна приключи кариерата си, е олицетворение на основите на баскетболната игра в нейната най-чиста форма.

За Тими играта беше лесна, защото бе здраво стъпил на земята. Защото я мислеше с лекота и изпълняваше без колебания указанията на гения Грег Попович.

Без да блести, без да прави каквото и да било впечатление, Дънкан остави трайна следа в баскетболните фенове от своето поколение.

Вероятно Шакил О`Нийл ще се помни повече, заради шумотевицата, екшъна, мощта.

Тихата сила на Тим Дънкан обаче е това, което го постави на 7-то място.

5 титли на НБА, три пъти MVP на Финалите и два пъти на редовния сезон.

№8 Шакил О`Нийл

Естествено, след Big Fundamental да сложим и Big Aristotel. Само един от многото прякори на Шакил О`Нийл. Заради колоритния му (и много грамадански) образ, цифрите някак изглеждат малки.

4 титли на НБА, три пъти MVP на Финалите и веднъж на редовния сезон, два пъти топреализатор на Лигата.

Шак изкара 19 сезона, а около 15 от тях бяха доста успешни.

Доминация и абсолютна мощ направиха О`Нийл най-добрият център в новата история.

И ако си мислите, че Дуайт Хауърд примерно е нещо страшно... пуснете си клипчетата на Шак от края на 90-те и началото на 2000.

Някак логично, Шак отнесе таланта си след паркета в тв студиото и в момента се справя не по-зле със задълженията си на анализатор за ESPN… и с не по-голям финес...

№9 Лари Бърд

Когото и да пропуснем от Лари Бърд, Уилт Чембърлейн, Хаким Олайджуон, Доктор Джей, все ще си е загуба.

Ще се спрем на Лари Бърд от тях обаче, защото №10 е запазено, резервирано, и много специално.

Та, Лари Бърд.

Цялата професионална кариера на Лари, не случайно наричан Легендата, Бърд преминава в Бостън Селтикс.

№33 там отдавна е религия.

Три титли, два пъти MVP на Финалите и три на редовния сезон, и цифрите дори нямат значение, защото Лари Бърд просто е удоволствие за окото.

Дори да не бе спечелил нищичко в кариерата си, той пак щеше да бъде един от най-страхотните баскетболисти в историята.

Универсален, перфектен стрелец, и с инстинкт за милиони. Без да има никакъв атлетизъм, Бърд убива конкуренцията безпощадно.

Лари Бърд е един от хората, които поставиха НБА на картата на света за милиони извън САЩ, затова заслужава признанието, което му се дава.

№10 Дирк Новицки

Под този номер ще включим няколко европейски играчи, които нямат всички успехи и титли на гореспоменатите, но мястото им в историята е толкова огромно, че просто няма начин.

А и са ни на сърце.

Голямото сърце на Дирк Новицки, в комбинация с феноменалния талант на германеца го прави може би единственият европеец, който в действителност има място в подобна класация.

Новицки донесе титла на своя Далас, при това побеждавайки страховития Маями на ЛеБрон Джеймс и Дуейн Уейд във финалната серия.

Дирк играе вече 19-я си сезон в НБА, всичките за Далас.

Новицки е първият европеец, титуляр в Мач на звездите, първият европеец MVP на редовния сезон, а в момента е 6-ти в класацията на топреализаторите за всички времена. Естествено, и най-добрият реализатор, роден извън САЩ, в историята на НБА.

Сигурно има и още.

Най-полезен играч на редовния сезон от 2007-ма, MVP на Финалите от 2011-та, когато печели и титлата с Далас.

Между другото е и MVP на Световно и Европейско първенство, и топреализатор на Световно.

Един от едва 7!!! играчи в историята от клуб 50-40-90 - 50% и повече стрелба общо, 40% стрелба от тройката и 90% от наказателната линия.

Майкъл Джордан обяви Дирк за един от четиримата баскетболисти, които доближават успехите му в новата ера на НБА (след ЛеБрон Джеймс, Коби Брайънт и Тим Дънкан).

Разбира се, Тони Паркър и неговите успехи със Сан Антонио Спърс също не са по-малки – четири титли, MVP на Финалите от 2007-ма, но може би в сянката на Тим Дънкан и Ману Джинобили. Първият не-американец ставал MVP на финалната серия.

И тъй като баскетболът далеч не е само НБА, ще споменем и някои легенди - Сергей Белов, Дражен Петрович, Арвидас Сабонис, Крешимир Чошич, Никос Галис, Радивой Корач, Оскар Шмидт... С феноменални кариери и огромни заслуги за баскетбола по всички краища на света. Поклон за много от тях, които вече не са сред нас.

Няма как десет да са достатъчни.

Нито за класацията на най-добрите баскетболисти, нито за Gong.bg!

Продължаваме!

В баскетбола, както и при нас, за секунди се случват чудеса, затова дръжте очите си отворени! На 10!!!


Източник на снимките във видеото: Gulliver/GettyImages