Отборът на Голдън Стейт Уориърс за 6-и път в историята си - и втори пореден - е шампион на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада! "Воините" не оставиха никакъв шанс на Кливланд Кавалиърс и затвориха финалната серия с 4-0 победи след успех със 108:85. Така Уориърс се окичи с шампионската титла за трети път в последните 4 години, през които във финала неизменно срещаше кавалеристите.

Големият лидер на Кливланд - ЛеБрон Джеймс беше далеч от най-добрите си стандарти, но и трите срещи от серията преди това доказаха, че сам трудно може да даде адекватен отговор срещу тима на Стив Кър. И миналия сезон Кливланд изостана с 0:3 в серията, като тогава успя да спечели второто си домакинство. Сега нямаше никакви изгледи това да се случи.

От другата страна много ярко блестеше Стеф Къри, който приключи срещата с 37 точки на сметката си. Изявите му бяха подкрепени от Кевин Дюрант, завършил с трипъл-дабъл - 20 точки, 12 борби и 10 асистенции. Дреймънд Грийн добави 11 точки, а Клей Томпсън се отчете с 10 точки. За да си проличи ясно, че всичко се развива по вкуса на Голдън Стейт, резервата Андре Игуодала направи силно включване с 11 точки.

ЛеБрон се отчете с 23 точки, които по никакъв начин не оказаха влияние върху развоя. Кевин Лав завърши с 13 пункта и 9 борби, Джей Ар Смит и Родни Худ играха нелошо до полувремето, ала след това "кавалеристите" нямаха никакъв отговор. Напрежението от задължителната победа си пролича ясно още в самото начало на срещата, когато Кливланд изостана с 3:13 и оттам вече беше много трудно. Макар че Кливланд впоследствие записа серия от 8 поредни точки, противникът без особено усилия си върна голяма част от преднината.

По традиция Голдън Стейт пречупи опонента си в третата четвърт на срещата. Тогава в коша на "воините" влетяха само 13 точки. Реално във финалната мачът просто се доиграваше, а публиката на домакините трябваше да изтърпи точните попадения на Стеф Къри. ЛеБрон капитулира далеч преди края на срещата, като при последното си излизане от игра поздрави поотделно всеки един от съперниците.

За Най-полезен играч във финалите беше избран Кевин Дюрант.