Отборът на Торонто спечели първа в своята история титла в Националната баскетболна асоциация. Раптърс триумфираха след успех в шестия мач от финалната серия със 114:110 точки над шампиона от последните две издания - Голдън Стейт.

Торонто спечели с 4-2 успеха, за да запише историческо постижение.

Мачът беше белязан от сериозна загуба в състава на Голдън Стейт. Клей Томпсън получи контузия в коляното в третата четвърт и не успя да завърши мача. Тимът беше и без друга своя голяма звезда Кевин Дюрант, който получи рецидив на травмата си в мач номер 5 от серията.

За най-полезен играч във финалите беше избран Кауай Ленърд. Ленърд спечели този трофей и през 2014 г. като играч на Сан Антонио. Той е едва третият състезател в НБА, печелил наградата с два различни отбора, след Карийм-Абдул Джабар и ЛеБрон Джеймс.

След награждаването Кауай Ленърд сподели скромно: „Просто ми казаха да изляза и да играя баскетбол. Донесохме титлата у дома! По-късно ще мисля за бъдещето.”

Двубоят беше изключително напрегнат, от средата на първата четвърт разликата в точките не надвиши 6 точки и всичко можеше да се случи.

Голямата битка между Кауай Ленърд и Стеф Къри така и не се случи, двамата останаха малко под своите стандарти. За сметка на това много силно първо полувреме направи Кайл Лаури, който записа 11 точки.

В последната четвърт за Торонто изгря нов герой – Фред Ван Флийт.

В заключителните моменти на двубоя Стивън Къри пропусна изстрел от тройката, а след това Кауай Ленард реализира два наказателни удара, за да оформи крайния резултат. Двата отбора взеха по едно техническо прекъсване преди края на мача, довел до заслужен успех в полза на отбора от Канада.

Като цяло Кайл Лаури, Кауай Ленърд, Фред Ван Флийт и Паскал Сиакам играха силно, като всеки един от четиримата мина границата от 20 точки.