Изумителната кариера на Лари Бърд не би могла да бъде нищо друго освен еталон за всеки млад баскетболист. Роденият в Уест Баден Спрингс, Индиана стрелец вече почти 20 години членува в Залата на Славата на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада, а феновете на Бостън Селтикс завинаги ще свързват името му с един от най-светлите периоди в клубната история.

Бърд изкарва 13 сезона при келтите като играч, а през 80-те години на миналия век заедно с другите двама великани Робърт Периш и Кевин Макхейл формират знаменитата „Голяма тройка“, която донася три шампионски титли – 1981, 1984 и 1986 година.

Днешният 12-и март като дата има специално значение за вече 60-годишния Бърд. По ирония на съдбата същият този ден се запечатва в клубната история на Бостън отново с цифрата 60. През 1985 година и на същия този 12-и март нападателят бележи точно толкова точки в двубоя срещу Атланта Хоукс от редовния сезон. Постижението му е рекордно за „келтите“, а още по-любопитното е, че само мач по-рано Кевин Макхейл стъпва на върха с 56 точки. Самият Бърд никога повече не успява да достигне подобни висини в точково измерение, а постижението му остава недостижимо за всички играчи, преминали през Бостън след него.

Лари Бърд е 12-кратен участник в Мача на звездите в НБА и носител на приза за Най-полезен играч в редовния сезон (MVP) в три последователни години (1984, 1985, 1986). Цялата му кариера като играч преминава в Бостън, с които на два пъти е избиран за MVP и в плейофите.

След като слага край на състезателната кариера, американецът прави пауза от 5 години, преди да застане начело на Индиан Пейсърс като треньор. След 3 сезона на поста той сменя попрището и става президент по баскетболните операции в клуба. Бърд остава на поста до 2012 година, после прави 1-годишна пауза и пак се завръща на същата позиция в Пейсърс.

Освен че е част от елитния клуб „50-40-90“ (елитното общество на играчи от НБА с минимум или над 50 процента успеваемост при стрелбата от игра, 40 процента при стрелба от тройката и 90 процента при наказателните удари в хода цялата си кариера – б.р.), Бърд също така е единственият човек в историята на НБА, който е избиран за MVP, Треньор на годината и Изпълнителен директор на годината.