Голямата легенда на баскетбола Майкъл Джордан днес отбелязва 56-ия си рожден ден. Въздушния е роден на днешния 17 февруари през 1963 година в Бруклин, Ню Йорк (САЩ).

Като малък е увлечен от бейзбола, американския футбол и баскетбола, който напълно пленява сърцето му, когато е девети клас и постъпва в училищния отбор. Година по-късно не е одобрен за гимназиалния отбор и така прекарва една година във втория състав, докато с упоритост си печели място в първия тим.

В колежанските си години Джордан за първи път избира да се състезава с 23 номер.

Професионалния си дебют Джордан прави в Чикаго Булс през октомври 1984 година. Във втория си сезон баскетболистът получава тежка контузия (чупи глезена си), като възстановяването му отнема приблизително две години. Завръща се в игра през март 1986 година.

Следват години на големи успехи, сред които освен титлите с Чикаго, както и редицата индивидуални отличия, Джордан за втори път печели златен олимпийски медал - след титлата от САЩ 1984‘, американците, с Въздушния в състава си, ликуват и в Барселона през 1992‘.

През 1993 година обявява, че се оттегля, но две години по-късно се завръща отново. Прекарва още 5 години на паркета, за да обогати в още по-голяма степен колекцията на отличията си, а през 1998 година за втори път казва „край“ заедно с голяма част от съотборниците си.  

На 25 септември 2001 година феновете отново са зарадвани от новината, че Джордан ще се завърне в НБА. Той облича екипа на Вашингтон. В първия си сезон обаче, е преследван от редица травми, а тимът му не успява да се класира за плейофите.  

Окончателна точка на успешната си кариера Въздушния слага през сезон 2002/03. Последният му мач е на 16 април 2003 година срещу Филаделфия. Отбелязва 15 точки, а феновете изпращат голямата легенда с бурни аплодисменти. 

Сред бележитите постижения на Джордан се нареждат шестте шампионски титли с Чикаго Булс, както и двата олимпийски златни медала със САЩ от 1984-а и 1992 година. В индивидуален план Джордан е избиран шест пъти за Най-значим баскетболист във финалите на НБА, пет пъти е най-полезен в редовния сезон и три пъти е MVP в Мача на звездите.