Изминаха почти два месеца от началото на сезона в NBA и докато повече се вълнуват от конкуренцията в Западната конференция, то предимно по-младите отбори на Изток правят събитията изключително интересни за проследяване. Торонто за момента се установява като най-силния отбор в ерата след напускането на Леброн Джеймс в посока Лейкърс/Запад.

В предсезонната подготовка се очакваше Торонто и Бостън да откраднат водещите позиции, а Милуоки, за които блести Янис Антетокунмпо и Филаделфия с Джоел Ембийд да бъдат в подножието. От този сценарии в момента единствените отпаднали са Бостън, които са шести на Изток с баланс от 13-10. Торонто, Милуоки и Филаделфия са на първите три места.

Затова ще анализираме именно отбора, който в момента е извън четворката - Селтикс. Бостън са млад и талантлив отбор, който обича да се противопоставя на опонентите. Всеки тим, който има тези три характеристики и играе правилно, по дефиниция става много труден за побеждаване. Селтикс имат твърде много добри играчи. Тимът е зареден с всичко и притежава мнозина, които да искат топката. През тази година за първи път са в пълния си състав и промяната се усеща.

Триото на Гордън Хейуърд, Джейлън Браун и Джейсън Тейтъм е невероятно по периметъра. И тримата са много силни в защита и могат да преследват играчи по тройката. Могат да извадят опонента от дрибъл и да го накарат да стреля от трудна позиция. Много рядко срещу тях има лесни стрелби, защото тримата са много атлетични и с много голям размах на ръцете. Също така много бързо се придвижват по паркета и това е адски впечатляващо. Тери Розиър и Маркъс Смарт също се включват в тази група.

Голямата звезда на тима Кайри Ървинг понесе критика преди месец от една от знаковите фигури в историята на този франчайз - Томи Хейнсен. Той се асоцира със Селтикс в продължение на шест десетилетия като играч, треньор и коментатор - Хайнсен играе за тима между 1956-65 и е треньор между 1969-78. Хейнсен каза, че Кайри не е във форма и не се подготвя добре. Ървинг прие това и всъщност играта му се подобри, като отново бе ключов в решаващи моменти. Другата голяма звезда - Гордън Хейуърд - пък работи със спортен психолог, за да се възстанови по възможно най-добрия начин и натрупа адски много минути още при първите си мачове.

Големият въпрос пред Бостън е, когато започнат да губят в серия, какво ще се случи тогава. Те разполагат с 8 играчи, които постоянно искат добро игрово време. Когато започнат да губят, на теория всички искат да вземат участие и точно тогава може да настъпи фрикцията. Сега сме все още в твърде ранна фаза от сезона, за да разсъждаваме върху това кой къде е точно в подреждането и поради тази причина битката за Топ 4 е адски оспорвана. Никой не следва да отписва Бостън от титлата на Изток, но в същото време това, че разполагат с много талант не означава задължително, че ще триумфират. Твърде много причини, за да се следи и битката на Изток.