Плейофите в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада стартираха по най-добрия възможен начин със сблъсък между два от най-титулуваните отбори в лигата – Бостън и Чикаго. Настоящият шампион обаче стъпи накриво още в началото, като загуби след продължение от напористите „бикове” със 103:105 у дома.

Феноменален мач направи новобранецът Дерик Роуз, за когото това бе първи мач в плейофите на НБА. Гардът на Чикаго поведе своите към успеха с 36 точки и отново стъпи в обувките на най-големия – Майкъл Джордън. Ако продължава по този начин, Роуз със сигурност в даден момент от кариерата си има възможност дори да задмине легендарния си предшественик. Към своя актив днес фаворитът за приза Най-добър новобранец на годината добави и 11 асистенции, както и четири борби. „Биковете” нямаха победа над Бостън извън редовния сезон от далечната 1948 година – тогава отборът на Чикаго Статс би Селтикс на четвъртфинал.Така Дерик направи нещо, което Майкъл Джордън никога не е правил - подчини Бостън в плейофен мач.

От другия край на игрището отговор за загадката „Роуз” не спря да търси през цялото време Ражон Рондо. Гардът се нагърби с отговорността в срещата и в отсъствието на Кевин Гарнет бе най-полезен за Бостън с 28 точки, девет борби и седем асистенции. Гарнет изгледа мача от пейката, а двамата му колеги от Голямото трио – Рей Алън и Пол Пиърс – не успяха да си свършат много добре работата. Дали от яд, че не може да играе, или към съотборниците си, Гарнет се прибра в съблекалнята на почивката.

Пиърс вкара 23 точки, но пропусна доста кошове, сред които и един, който можеше да реши мача. Капитанът на Селтикс не успя да реализира наказателен удар в края на редовното време, а 3.7 секунди преди сирената на продължението получи чадър и не изравни резултата. Рей Алън бе още по-зле, и остана само с четири точки, като пропусна да прати срещата във второ продължение.

Срещата в Бостън Гардън бе наистина впечатляваща за старта на плейофите, като и двата състава се хвърлиха с всички сили в битка от първата секунда. Те направиха напълно равностойни първа и последна четвърт, като си размениха втората и третата с леко предимство. В самия край на редовното време обаче резултатът бе равен. Рондо отбеляза за 96:95, но след това Роуз не трепна от фаула и даде аванс от точка за Чикаго, с оставащи 9.4 секунди. Йоаким Ноа фаулира Пиърс, само 2.6 секунди преди сирената, но след като изравни до 97:97, опитният играч пропусна втория си опит и вместо да даде победата на Бостън, прати мача в продължение.

 

Тайръс Томас игра много силно в добавеното време,отбеляза осем точки в него, и завърши с общо 16. Той вкара и решителното попадение от ъгъла 51 секунди преди сирената, за да донесе успеха със 105:103. Важна роля за успеха имаше и Ноа, който завърши с 11 точки и 17 борби за Чикаго.

И вторият мач е в Бостън, тъй като Селтикс спечелиха домакинско предимство в редовния сезон. Дори и да спечелят обаче, „зелените” ще имат две тежки гостувания в Чикаго в третия и четвъртия двубой. Евентуалните пета, шеста и седма среща се играят на разменено гостуване – Бостън, Чикаго, Бостън.