Звездата на Портланд Деймиън Лилард заяви, че няма да играе, ако подновеният сезон в НБА не даде възможност на Трейл Блейзърс да достигнат плейофите.

Според няколко информации в медиите, НБА иска да гарантира, че всички тимове изиграят поне по 70 срещи от редовния сезон в опит да изпълнят параметрите по договора с регионалните телевизионни мрежи. Това би означавало, че Трейл Блейзърс, които са на едно място извън тези, даващи право на учатие в плейофите на Западната конференция с баланс 29-37, нямат реалистичен шанс да задминат Мемфис Гризлис за осмото място след края на сезона.

Лилард сподели, че ако този сценарий се осъществи, той ефективно ще бойкотира оставащите срещи на Блейзърс. „Ако се завърнем и от лигата са „Добавяме по още няколко срещи, за да приключим редовния сезон, и играем безсмислени срещи без реална възможност за участие в плейофите, аз ще бъда с отбора, защото съм част от него. Но няма да участвам в мачовете“, каза той Yahoo Sports.

НБА разглежда план за рестарт на сезона в края на юли в Дисни Уърлд в Орландо, Флорида, въпреки че все още няма окончателни решения. Остава неясно и дали лигата ще се цели в завършване на остатъка от редовния сезон или ще пропусне, за да се насочи директно към плейофите. Лилард обаче е категоричен, че няма да играе, ако Портланд няма шанс да достигне плейофите. „Ако се завърнем и нямам възможност да се класирам за плейофите, ще се появя на работа, ще бъда на тренировките и заедно с моя тим. Ще направя всичко това…и впоследствие ще седя на пейката по време на мачовете“.

Лилард допълни, че подкрепя идеята за провеждане на минитурнир, включващ отбори извън зоната за плейофи, които да определят оставащите тимове в тях. „Ако подновим сезона и това стане с минитурнир между номер 7 и номер 12, ако се борим за местата в плейофите, то тогава това би било идеално“, завърши гардът.