Легендарната звезда на НБА и "Лос Анджелис лейкърс" Ървин "Меджик" Джонсън ще създаде собствена телевизия. Тя ще се казва Aspire и ще стартира на 30 юни.

Проектът разчита на афроамериканската аудитория и трябва да съдейства за увеличаването на заетостта на чернокожите американци в шоубизнеса. Телевизията се осъществява съвместно с комуникационния гигант "Комкаст корпорейшън".

"За мен този проект е много важен. Понякога не мога да повярвам, че това е истина", сподели пред "Лос Анджелис Таймс" прочутият баскетболист. "Това е голямо бизнес начинание за мен, за афроамериканската диаспора и нейните творци. Необходим ми е инструмент, с който да покажем положителния имидж на тази общност. Стремежът /аspire/ винаги е бил движещата сила в моя живот", уточни 52-годишният Джонсън. В момента той е успешен бизнесмен, който притежава цяла империя от зали за тренировки, мрежа от ресторанти, голям благотворителен фонд и др.

Меджик не обяви колко ще струва начинанието му. За създаването на регионална кабелна телевизия в САЩ е необходима инвестиция в размер на около 100 милиона долара. Джонсън заяви, че е привлякъл необходимите средства от частни фондове, а също така ще участва и със своя капитал. През първия етап телевизията ще се излъчва за 11 милиона потребители на "Комкаст". Баскетболната легенда се надява да увеличи аудиторията до 50 милиона души през следващите години.

Джонсън е втората американска знаменитост, основаваща своя телевизия за последните две години. През януари 2011 г. Опра Уинфри пусна своята мрежа OWN /Oprah Winfrey network/, макар тя да не се радва на голяма популярност сред аудиторията.

Меджик Джонсън игра 13 години за "Лос Анджелис лейкърс", извеждайки отбора до пет титли в НБА. Още с дебюта си той беше избран за най-ценен играч в плейоф. През сезон 1990-91 Джонсън взриви обществото с признанието, че е заразен с ХИВ.