Българският баскетболист Людмил Хаджисотиров е известен с любовта си към НБА и задълбочените си познания за американския шампионат. Удо гостува на предаването „Гол линия” часове преди началото на новия сезон в Лигата на извънземните, и прогнозира финалите в двете конференции.

Според възпитаника на Университета в Мейн, на Изток ще се срещнат Кливлънд и Орландо, а на Запад – Лос Анжелис Лейкърс и Сан Антонио Спърс.

„НБА се европеизира и това е добре. Това беше предварително предназначен план. Колкото повече чужденци се вкарват, толкова повече се увеличава пазарът. За самите американци е интересно, че идват бели европейци. Това прави лигата по-интересна,” каза Хаджисотиров за навлизането на все повече чуждестранни състезатели в НБА.

„Например Торонто преди години бяха повече европейци. Тогава играха много хубав и интересен баскетбол.”

„Възможно е да има нов шампион тази година. Въпреки че ЛА Лейкърс имат най-голям шанс, ако се предпазят от контузии. При тях е важно и как ще се приспособи новото попълнение Рон Артест – дали ще разбие химията, или ще им помогне като биткаджия. Кливлънд е другият отбор, който ще е претендент. Шакил ще бъде от голяма помощ там, но все пак е нож с две остриета, предвид неговата възраст. От друга страна да имаш такъв баскетболист, с такъв опит може да бъде много полезно,” прогнозира Удо.

„Мисля, че като цяло в момента има възходяща линия в НБА. Основната причина е правилото след 18 години да отиваш в университет и да се състезаваш в университетското първенство. Това прави играчите преди да отидат в НБА много по-подготвени – узряват психически и там се учат на фундаментите в играта,” коментира той за новия възход на Националната баскетболна асоциация.

„Американците от всичко правят бизнес и пари. Всичко е много добре регламентирано, структурирано. Те винаги търсят някакъв нов продукт – например Новия Майкъл Джордън. НБА е компания, корпорация, направена, за да печели,” отбеляза Удо.

„Американците като талант нямат равни. Но проблема им беше, че се събираха две седмици преди мачовете. Време в което тренираха, ходеха по купони и си мислеха, че когато излязат на полето противника ще се победи сам,” обясни Людмил Хаджисотиров за няколкото слаби години за националния отбор на САЩ, преди да стъпи отново на върха на Олимпиадата в Пекин през 2008.

Според Удо, през последните 10-15 години науката се е развила изключително много, и баскетболистите успяват благодарение на нея да поддържат телата си на високо ниво до много напреднала възраст.„Коби Брайънт е най-близкото нещо до Майкъл Джордън,” призна той.

Разликата между НБА и европейския баскетбол, която бе започнала да се намалява, според Хаджисотиров отново е започнала да се увеличава. Удо обаче коментира, че Европа вече предлага достатъчно условия за някои НБА играчи да идват и да играят в клубове от Стария континент: „За мен това е много позитивно, покрай тези звезди, които започната да идват от НБА, се вдигна много нивото. Европейските играчи видяха, че трябва да се работи още по-професионално. И икономическият фактор не е за пренебрегване – взимат се сериозни суми, без големите данъци.”