Само четири мача бяха необходими на Кливлънд да се класира за втория кръг на плейофите в НБА. ЛеБрон Джеймс и компания за четвърти пореден двубой не оставиха шанс на Детройт и след днешния успех с 99:78 взеха серията с 4-0. Интрига в серията нямаше в нито един мач и бе въпрос на време Кливлънд да я приключи.

В следващия кръг Кавс вече очакват съперника си от двойката Атланта – Маями, където Маями води с 2-1 победи. Тази серия обаче може да продължи още седмица, което означава дълга и ползотворна почивка за Кливлънд. Детройт от своя страна не е отпадал в първи кръг от 2001 година, но сега ще има достатъчно време за размисъл и нова селекция.

Равностойна бе само първата четвърт на двубоя, в който Детройт бе домакин. Феновете в „Двореца” можеха само да наблюдават унижението на своите любимци в следващите три части. Така завърши един много противоречив и неуспешен сезон за „буталата”, които с грешната си трансферна политика успяха да провалят цялата година. За Кливлънд пък приказката продължава, и водени от ЛеБрон, „Кавалерите” доказват мач след мач, че най-хубавото все още предстои. Самият Крал Джеймс е един от фаворитите за приза Най-полезен играч (MVP) – награда, чийто притежател ще стане известен в хода на плейофите.

И днес ЛеБрон бе динамото на Кавс, с 36 точки, 13 борби и осем асистенции, като зрителите поне успяха да си изплакнат окото със зрелищните му забивки. Мо Уилямс завърши с 24 точки, а 12 добави Делонте Уест.

Ветеранът Антонио МакДайс наниза 26 точки и взе 10 борби за Детройт, а доскорошният гард на Макаби Тел Авив Уил Байнъм отбеляза 22 точки като резерва.

„ЛеБрон играе страхотен баскетбол, не само в нападение, но и в защита,” заяви старши треньорът на Кливлънд Майк Браун на пресконференцията след мача. Той призна, че Кливлънд е действал специално в защита срещу Рип Хамилтън, като отбеляза, че особено персоналният му пазач Делонте Уест се е справил отлично в цялата серия.

„Днес момчетата ми бяха концентрирани, с правилната настройка. Те действаха спокойно и методично, без прибързани действия, затова имахме успех,” добави Браун.„Не съм мислил дали почивката може да ни се отрази лошо. За някои от по-старите ни състезатели ще е добре да си отдъхнат по-продължително време.”