Изключително тъжна вест покруси света на баскетбола. В края на септември, 2024-а година се разбра, че бившата звезда на НБА - Дикембе Мутомбо, е починал. Роденият в Конго защитник бе едва на 58-годишна възраст и е загубил битката, след като дълго време трябваше да се справя с тумор в мозъка.

Дикембе Мутомбо беше един от най-великите защитници в историята на НБА и истинска легенда на баскетбола. Роден в Киншаса, Демократична република Конго, през 1966 г., Мутомбо започва кариерата си в САЩ, играейки колежански баскетбол за университета Джорджтаун. Там той става известен с изключителните си способности в защита, особено с блокирането на удари.

Guilliver/GettyImages
60 снимки

В НБА дебютира през 1991 г. като новобранец на Денвър Нъгетс. С височина от 218 см и необикновено дълги ръце, Мутомбо се превръща в страшилище за нападателите. Той е осемкратен участник в Мача на звездите и четирикратен носител на наградата за най-добър защитник на годината.

Мутомбо става известен със своята блокада и с емблематичния жест "не" с размахване на пръст след успешен блок. По време на своята 18-годишна кариера той играе за няколко отбора, включително Атланта Хоукс, Хюстън Рокетс и Филаделфия 76-ърс. Завършва кариерата си с 3289 блокади, което го поставя на второ място в историята на НБА.

Освен на игрището, Мутомбо е известен с филантропската си дейност. Той основава фондация за здравни грижи в родната си Конго и остава активен в благотворителни каузи по света.