Звездата на Финикс Сънс Амари Студемайър със сигурност няма да играе повече този сезон. По-притеснително обаче е, че кариерата на младият баскетболист е застрашена, заради контузията в окото, която получи преди две седмици. Първоначално се смяташе, че след операцията на ретината, която претърпя Амари, той ще се възстанови и ще е готов за плейофите, ако отборът му изобщо се класира за тях.

„Аут означава аут. А до края на сезона означава, че ще се видим чак през следващия,” безкрайно ясно обясни хирургът Прейвин Дюгел, който оперира Студемайър. „Със сигурност няма шанс да е готов през настоящия сезон. Всички искаме единствено да му помогнем да продължи кариерата си.”

„Трудно е да обясня точно колко е сериозно всичко. Много по-сериозно от каквато и да било операция на коляно или глезен. Възстановяването е изключително бавно и деликатно,” добави лекарят.

Амари Студемайър имаше няколко разкъсвания, както нови, така и стари, и „много голямо” и „травматично” отлепяне на ретината на дясното око, преди хирургическата интервенция. Д-р Дюгел смята, че лечението може да продължи с месеци:„Сега не можем да направим нищо повече. Трябва да чакаме и да видим как тялото му ще приеме интервенцията. Досега го прави бавно.” Има начин да се ускори възстановяването, чрез нова операция, но усложнения при нея могат да причинят още по-сериозни щети.

Студемайър посещава клиниката на д-р Дюгел два пъти седмично, и двамата поддържат често връзка. Амари би искал поне да посещава мачовете на Финикс, но Дюгел е забранил това, тъй като е опасно окото му да бъде дразнено.