Лос Анжелис Лейкърс стана шампион на Националната баскетболна асоциация за 15-ти път в историята си, след като надделя над Орландо Меджик във финалната серия с 4-1 победи. Тази нощ във Флорида, Коби Брайънт изведе своя тим до титлата, след успех с 99:86 в Мач №5.

За Коби, това е четвърти шампионски пръстен, но първи след трите поредни от 2000, 2001 и 2002 година. Брайънт за пореден път доказа, че е един от най-добрите баскетболисти на своето време, и затвори устата на критиците, които твърдяха, че предишните успехи са се дължали на партньорството му с Шакил О`Нийл.

Старши треньорът Фил Джаксън пък вече няма свободни пръсти и на двете си ръце, след като за него това е десето отличие като треньор. Настоящата титла направи Джаксън и абсолютен номер 1 по този показател за всички времена – рекорд, който до момента той делеше с великия Ред Ауербах. 

Тази нощ Коби Брайънт излезе на терена в „Амуей Арина” с една-единствена цел – да приключи финалната серия и да се прибере у дома с трофея. С добра помощ от съотборниците си, и не без ужасни грешки на Орландо, това стана факт, а „езерняците” предусещаха победата си още на почивката, когато имаха аванс от 10 точки. След страхотна втора и силна трета четвърт, Коби и компания вече празнуваха, а домакините така и не намериха себе си в нито един момент от този Мач №5.

Брайънт беше навсякъде – вкарваше, подаваше, бореше се под коша, а с подкрепата на страхотния в този двубой Ламар Одъм, Пау Гасол, Тревър Ариза, Дерек Фишер, Андрю Байнъм, нямаше начин Орландо да оцелее в битката за оставане във финала. Много опит не достигна на Стан ван Гънди и момчетата му, за да преодолеят уникалните усилия на Коби.

Брайънт завърши с 30 точки, шест борби, пет асистенции и четири блока. От пейката Одъм добави 17 точки и 10 борби, Пау Гасол също записа дабъл-дабъл – 14 точки и 15 борби.

Орландо разочарова със стрелбата си днес, а сдаде и борбата под коша, което направи успехът невъзможен за Супермен Дуайт Хауърд и съотборниците му. Хауърд завърши с 11 точки и 10 борби, а най-резултатен бе Рашард Люис с 18 точки. За Меджик все пак остава удовлетворението от класирането на финал, след истински трилъри в Източната конференция.

Коби Брайънт съвсем логично бе избран и за Най-полезен играч на Финалите (MVP), а наградата му бе връчена от легендата Бил Ръсел. За Коби, това е първо такова отличие във финалите. „Знаехме, че трябва да сме по-добри, по-постоянни. Тази година бяхме концентрирани напълно. Предизвикателството беше огромно, започнахме от нулата. Не мога да го повярвам още, всичко ми е нереално. Нямах търпение времето да изтече в този мач, само за това си мислех,” заяви Коби. „Тази титла означава всичко за мен, целият отбор вложи толкова много, ние сме като братя.”

Той успя и да се пошегува на подиума, където бяха съпругата му и двете му малки дъщери.„По случай титлата, ще им разрешим да пият нещо газирано, може би ще пийнем и ние малко шампанско,” с широка усмивка отбеляза Брайънт, запитан как ще празнува семейството му.

„Нереално е, да гледам как тези момчета печелят титлата днес,” заяви Фил Джексън по време на награждаването. „Ще изпуша една пура в памет на Ред, той беше страхотен човек,” добави най-титулуваният треньор в историята на НБА.

Със своите 15 титли Лос Анжелис Лейкърс е само на две от другия велик тим в Лигата - Бостън Селтикс. Миналата година Лейкърс отстъпи именно на Кевин Гарнет и компания във финалната серия, но тази нощ успя да вземе своето. "Остават ни само две титли, докато стигнем Бостън. Лос Анжелис, чакай ни, прибираме се с трофея," възкликна един от наследниците на фамилия Бъс, собственик на Лейкърс, след като получи красивото отличие, носещо името на Лари О`Брайън.