Звездата на Лейкърс Коби Брайънт получи най-ценната индивидуална наградата в НБА. Баскетболистът бе обявен за MVP на лигата за първи път в кариерата си, информира АР.

За 11-те си години в Лигата, той е стигал до третото място при допитването сред журналистите за най-добър играч през годината (сезони 2002/03 и 2006/07), но едва сега получава за първи път приза.

През настоящата година 82 представители на медиите са поставили Брайънт на първо място в анкетните си карти, благодарение на което той събра 1105 точки. Второто място остана за Крис Пол от Ню Орлиънс (28 първи места в анкетите, 889 точки), трети е Кевин Гарнет от Бостън Селтикс (15, 670), четвъртото място зае Леброн Джеймс от Кливланд Кавалиърс (1, 483). 

Статистиката показва, че Коби Брайънт е вкарвал средно по 28,3 точки, като е взел участие в общо 82 мача по време на редовния сезон в НБА, независимо от травмата му на пръста на крака.

Последният представител на калифорнийския клуб, спечелил MVP, е Шакил О’Нийл през сезон 1999/2000.

„Сякаш всичко се случва като на кино, а не е реалност. Такъв невероятен сезон може да приключи още по-добре – като спечелим шампионата. Тази награда не може да се спечели сам, затова съм безкрайно благодарен на своите съотборници. Това е моят отбор и моите братя”, каза развълнуваният Коби Брайънт.