Поредната година, в която не успя да спечели титлата, се оказа последна за Майк Браун като старши треньор на Кливлънд Кавалиърс. В последните два сезона Кавалерите, водени от ЛеБрон Джеймс, бяха считани за сигурни финалисти в НБА, но отпадаха неизменно преди това. През настоящите плейофи, Кливлънд бе победен от Бостън във втория кръг, и оттогава се чака уволнението на Браун.

За пет сезона Браун, който има още една година от договора си, записа 272 победи и 138 загуби, и стана Треньор на годината през 2009-та.

Собственикът на Кавс Дан Гилбърт взе решението да уволни Майк Браун, след като бе направена цялостна оценка на организацията, след отпадането. Колапсът на тима изискваше намеса, след като Кливлънд водеше с 2-1 в серията си с Бостън, а след това загуби три пъти поред, включително и последните две срещи на свой терен.

„След продължително и обстойно анализирани на всички фактори, довели до ранното отпадане през последните два сезона, ние заключихме, че е време клубът да се насочи в друга посока,” коментира Гилбърт пред медиите в специално изявление. „Очакванията към отбора са много високи, и макар промяната винаги да носи елемент на риск, има моменти, в които риск трябва да се поеме, за да се стигне до по-добри постижения. Този момент е един от тях.”

Кливлънд ще има още по-сериозен проблем от намирането на нов треньор. Звездата на тима ЛеБрон Джеймс съвсем скоро ще е свободен агент, и ще може да премине в който си поиска друг отбор.