Кливлънд и Юта записаха втори поредни победи в плейофните серии съответно срещу Вашингтон и Хюстън. Позицията е още по-изгодна за Юта, тъй като Джазмените постигнаха и двата си успеха като гост и сега имат възможност при две домакински победи да затворят серията с чистото 4-0.

Кливлънд нямаше никакви проблеми срещу Вашингтон и буквално разби опонента си със 116:86. ЛеБрон Джеймс водеше уверено съотборниците си, и завърши с 30 точки и 12 асистенция, като само една борба не му достигна за трипъл-дабъл. Това бе един от най-силните мачове за Кавс от месеци насам, като тимът се подготви добре за следващите две срещи във Вашингтон. Кливлънд записа и свой плейофен рекорд с 30-те точки разлика в края.

„Играем срещу шампиона,” заяви наставникът на Вашингтон Еди Джордан безсилен. „Знам, че сега са различен отбор, но треньорският щаб е същият, звездата им е тук, и той буквално превзе серията.”

Кавс решиха мача в третата част, в която Джеймс вкара 14 точки и отборът поведе с 25 точки. Старши треньорът Майк Браун успя само да промълви: „Не съм им казвал нищо. ЛеБрон го направи. ЛеБрон започна да говори и аз просто го оставих. Момчетата го последваха.” Зидрунас Илгаускас добави 16 точки, а Уоли Шербияк – 15 за домакините.

Звездите на Вашингтон от друга страна нямаха никакъв късмет. Гилбърт Аринас вкара само два от десетте си опита, а Карол Бътлър и Антуан Джеймисън – общо 4 от 13, а тримата заедно записаха скромните 28 точки.

В другия мач от първи кръг на плейофите тази нощ Юта записа страхотен успех над Хюстън с 90:84 като гост. Джазмените вече водят с 2-0 победи, а дори не са играли все още пред собствена публика. Следващите две срещи са в Солт Лейк Сити, а ако Юта ги спечели, това ще е край за серията.

Хюстън имаше всички шансове да изравни, но пропиля възможността си в последната четвърт, когато Трейси МакГрейди сдаде звездната си позиция. За разлика от него, никой в Юта не искаше да се покрие. Преглъщайки болката от контузения си глезен, Дерон Уилямс реализира 22 точки, а Мехмет Окур добави 16 точки и 16 борби. 

МакГрейди завърши с 23 точки, 13 борби и девет асистенции, но в последната решителна част така и не намери коша при нито един от четирите си опита, като вкара една-единствена точка от наказателната линия за 12 минути.

Целият двубой бе много равностоен, като разликата бе малка, но през повечето време в полза на гостите. Хюстън игра по-добре от първата среща, но това не бе достатъчно.