Центърът на Хюстън Рокетс и национал на Китай Яо Минг организира аукцион в родината си, на който предостави различни баскетболни сувенири. Събраните средства отидоха за благотворителност. Яо бе подпомогнат от звездата на Финикс Стив Неш, а вечерта след него се игра и благотворителен мач.

Маратонките на гиганта с автограф се продадоха за близо 480 хиляди долара. За сравнение, потникът, с който Майкъл Джордан спечели последната си шампионска титла през 1996 година, донесе само 50.6 хиляди долара. Това за пореден път доказа невероятната популярност, с която се ползва Яо Минг в Китай.

Заради крупната сума, която остави на аукциона, президентът на една от най-големите компании за напитки в Китай получи две ВИП места за откриването на Олимпиадата в Пекин през 2008 година, както и знаме на Игрите, подписано от звезди от НБА и националния отбор на Китай.

Разделени на два отбора, звездите и националите на Китай изиграха атрактивен двубой, спечелен от тима на Яо Минг със 101:92. Общо 12000 души се насладиха на гледката на живо, а над 200 милиона го проследиха по телевизията. Съставът на Яо включваше И Жанлиан от Милуоки и Сун Ие от ЛА Лейкърс. Стив Неш пък бе подкрепен от Леандро Барбоса, Кармело Антъни и Байрън Дейвис.

Неш изнесе трогателна реч в съблекалнята преди мача, в която благодари на своите съотборници, че са прелетели огромното разстояние, за да му помогнат. Канадецът лично нае самолет, за да ги доведе в Китай. Яо Минг пък изказа своите благодарности след срещата. Той говори дълго за значението на събитието и за жеста към китайския народ.

Общата сума, събрана от събитието възлиза на крупните 6.75 милиона юана, а самият Яо предостави от джоба си още 250000 юана.

Средствата ще отидат за образованието на бедни деца в най-населената държава в света.