Една от големите легенди на американския и световен баскетбол - Карим Абдул-Джабар, обяви официално, че е болен от рядка форма на левкемия.

62-годишният Абдул-Джабар обяви публично новината в интервю за CNN, като призова за подобряване на здравните грижи за бедните и за редовни посещения при личните лекари.

Шесткратният MVP в НБА, който се оттегли от баскетбола през 1989 година, е рекордьор по вкарани точки в Националната баскетболна асоциация.

Иконата на световния баскетбол призна, че е научил за първи път, че е болен от рак през месец декември 2008 година, след като му станало лошо.

Той заяви: "Справям се добре! Човек обаче трябва да намери специалист, който да го разбира. Трябва да си проверявам освен това често и кръвта. Изписани са ми и лекарства, които не трябва да пропускам. Ако човек успее да направи това, то той може да успее да пребори левкемията и да има продуктивен живот, занимавайки се с нещата, които обича да прави”.

Абдул-Джабар, който стана говорител на компанията, произвеждаща лекарствата, с които се лекува, призова от телевизора всички хора да ходят редовно на преглед.

Легендата на Лос Анжелис Лейкърс допълни: „Мисля, че човек от моята позиция може да привлече общественото внимание и да помогне на много хора в това състояние. Да помогне на хора, които си мислят, че са осъдени на смърт. Аз имах невероятен приятел, който почина преди три или четири години от друг вид левкемия. Когато аз разбрах, че съм болен си помислих, че ще ми се случи същото и ще умра. Но няма да се предам”.

Според Националният раков институт на САЩ, в страната около 4800 души се диагностицират годишно със същата рядка форма на левкемия.