Една от легендарните фигури в баскетбола Фил Джаксън остана без работа. Ръководството на досегашния му клуб Ню Йорк Никс съобщи, че той вече е освободен от длъжността си като президент на баскетболните операции.

В кратко комюнике, публикувано на сайта на нюйоркчани, се цитира мнението на собственика Джеймс Долан, че той и Джаксън заедно са решили, че клубът трябва да поеме по друг път.

"След като внимателно осмислихме ситуацията, заедно решихме, че Никс трябва да поеме по друг път", казва Долан.

Постът на Джаксън ще бъде зает от генералния мениджър Стийв Милс временно, като медиите в САЩ очакват Масай Ужири да заеме позицията.

"Ню Йорк Никс винаги ще заема специално място в моето сърце. Този град и този отбор дадоха начало на кариерата ми и винаги ще им бъда задължен. Благодарен съм г-н Долан за шанса, който ми даде да се върна тук. Исках да донеса нова титла на клуба и съм дълбоко разочарован, че не успях да го направя. Феновете на Никс не заслужават нищо по-малко от титлата", казва Джаксън в изявлението, разпространено от клуба.

Фил Джаксън печели две титли като състезател на Ню Йорк Никс през 70-те години на миналия век. През 90-те той спечели 6 титли с тима на Чикаго Булс като старши треньор, а след това изведе до още 5 Лос Анджелис Лейкърс в периода 2000-2010 година. /БТА