Една от най-големите звезди на НБА през последното десетилетие – Алън Айверсън – ще играе през следващите две години само на няколкостотин километра от България. Тази нощ гардът подписа двегодишен договор на стойност четири милиона долара с турския Бешикташ.

„Единственото ми желание бе да бъда приет и искан от баскетболен отбор. Това е най-важното,” заяви Айверсън, след като парафира контракта и бе представен с екипа на Бешикташ в хотел „Сейнт Риджис” в Манхатън.

„Имах страхотни моменти в НБА. Кой знае дали някога отново ще имам такива?! Но искам да покажа на всички, че мога да играя на високо ниво, дори това да не е НБА,” продължи той.

„Това е ново начало за мен. Благодаря на тези хора, че ми дават тази възможност, шанс да подновя отново баскетболната си кариера,” обясни Алън.

Айверсън е най-големият американски баскетболист, подписвал някога с европейски тим и се очаква да предизвика невероятна еуфория в Истанбул.

Той обеща, че всички проблеми от миналото, включително и семейните, са зад гърба му: „Ако нещата не бяха по-добри, нямаше да взема това решение. През последните години ми бе трудно да се концентрирам върху баскетбола.”

„Отговорът”, както е популярен Айверсън, не обвини никой друг, освен себе си, че това лято не получи шанс дори да тренира с отбор от НБА. „Аз нося основната вина, че сега не съм в състава на НБА тим. Направих много грешки през живота си, с което не се гордея, но трябва да продължа напред.”

Айверсън получи екипа си от собственика на Бешикташ Йълдирим Демирорен и от члена на Управителния съвет на клуба Сереф Ялцин. Алън получи своя номер – 3.

Очаква се той да дебютира с новия си състав от 8 ноември нататък.