Турският играч от НБА Енес Кантер разкритикува остро инвазията на страната си в Северна Сирия, в населените с кюрди райони. Центърът на Бостън Селтикс дори си позволи да нападне президента Реджеп Ердоган. Според него той не спазва никакви човешки права и затова баскетболистът го окачестви като "Хитлер на нашето време".

„Ердоган няма никакво уважение към човешките права. Няма никаква демокрация, свобода на словото, религията или изразяването в Турция. Той определено е много лош човек. Наричам го "Хитлер на нашето време", и то с причина", заяви Кантер за CNN.

Според него това, което се случва с кюрдите в Северна Сирия е човешка трагедия. „Имам много приятели кюрди и те са невероятни хора. Това, което се случва, е човешка трагедия, защото много невинни мъже, жени, деца и бебета умират. Мисля, че Турция трябва да спре инвазията в Сирия", каза центърът.

27-годишния играч заяви, че няма да спре да изказва позицията си, въпреки че той и неговото семейство получават смъртни заплахи от Турция. „Опитвам се да кажа истината на хората за това, което става, тъй като разполагам с платформа. Много е тъжно, защото в крайна сметка става дума за моята страна, която аз обичам", заяви още Кантер.

През януари турската прокуратура поиска от властите в САЩ екстрадицията на Кантер, който е привърженик на проповедника Фетулах Гюлен. Последният е обвинен от Анкара в организирането на опита за преврат в Турция през лятото на 2016 г. В Турция не се предават мачове по телевизията на неговия Бостън Селтикс. /БГНЕС