Амаре Студемайър стана поредната звезда на САЩ, която няма да може да играе на Световното първенство в Турция, което започва на 28 август. Това стана ясно в първия ден от тренировъчния лагер на американците, и е сериозен удар за целия тим. Очакваше се Студемайър да бъде един от лидерите на САЩ, но се оказа, че проблеми с новия договор на баскетболиста с Ню Йорк Никс го спират от участие. Никс са поискали от него да се оттегли от националния отбор, и той се е съгласил.

Амаре има проблеми с контузии, и претърпя операция на коляното, което бе и причината Финикс – отборът, за който игра през последните сезони – да не му предложи дългосрочен договор, и той да напусне. Никс му дадоха петгодишен контракт, на стойност близо 100 милиона долара, но той не бе подсигурен.

Според Никс, застрахователната полица на договора на Студемайър с Финикс все още важи, но тя не включва нова травма в оперираното ляво коляно. Новият клуб на играча вече работи по застраховката на новия му договор, но тя все още не е готова.

„Разбирам притесненията на Ню Йорк Никс, те искат да са сигурни, че ще съм напълно здрав за новия сезон,” каза Студемайър. „Очаквам следващият сезон да е много силен за мен и Никс, така че разбирам желанието им.”

Когато на лице не е достатъчна застраховка, отборите от НБА имат право да спрат своите баскетболисти от участие в национални отбори. По тази и други причини повечето звезди, извели САЩ до златото от последната Олимпиада, вече отказаха да играят на Световното първенство.