В лагера на Лос Анжелис Лейкърс вероятно са се зарадвали на новината, че центърът на Хюстън Яо Минг няма да може да играе повече. Надали обаче е било така, тъй като за пореден път се оказа, че Рокетс играят по-добре без китайския дългуч в състава си.

Хюстън изненада „езерняците”, които може би вече се виждаха финалисти в Западната конференция, и ги победи за втори път в серията, за да я изравни до 2-2. Снощи „ракетите” зарадваха собствените си фенове, като се наложиха с 99:87, на моменти размазвайки своя съперник. Следващият мач е в Лос Анжелис рано сутринта в четвъртък.

Че нещата не отиват на добре за Лейкърс, се разбра още на старта на двубоя, започнал със серия от 7:0 за Хюстън. Домакините не бяха догонващи в резултата за нито една секунда от срещата, като на моменти имаха аванс от цели 29 точки, преди момчетата на Фил Джексън да се постреснат на финала и да направят разликата почтителна. Джексън каза, че е предупредил своите играчи да не се отпускат, но те изглеждаха налегнати от сериозна апатия в „Тойота Сентър”, правеха глупави грешки и отпуснаха защитата.

Водени от младия си и не много опитен гард Аарън Бруукс, Рокетс от своя страна демонстрира невероятна енергия на терена и играеше с видимо настроение. Бруукс завърши с 34 точки и четири асистенции, а лидерът на Хюстън Шейт Батие добави 23 точки, от които пет тройки.

За Лейкърс Пау Гасол реализира 30 точки, но моторът на „езерняците” Коби Брайънт бе удържан само с 15, в което може би се криеше разковничето за успеха на домакините.