Отборът от НБА Хюстън Рокетс уволни старши треньора Джеф Ван Гънди само две седмици, след като тимът отпадна от плейофите.

След драматичен сблъсък в първия кръг на елиминациите, Хюстън бе отстранен от Юта в седем мача.

На 45-годишния Ван Гънди му оставаше опция от една година в договора, но и той самият заяви, че не е сигурен дали иска да я използва. Така за по сигурно, Рокетс предпочетоха да действат първи, като освободят наставника.

Версиите по случая са две: първата на генералния мениджър Дерил Мори, който обяви, че Ван Гънди е дал разрешение да се търси нов треньор; и втората на самия Ван Гънди, който твърди, че е уведомил клуба, че иска да продължи работата си.

„Винаги има разочарование, когато си уволнен,” заяви Ван Гънди. „Но аз бях по-разстроен от казаното, че аз самият съм решил да напусна. Аз заявих на хората в отбора, че бих продължил работата си. Но очевидно те са решили да поемат в друга посока, което е изцяло в правото им,” добави Ван Гънди.

Изданията отвъд Океана твърдят, че най-вероятен наследник на Джеф Ван Гънди е Рик Аделман, бивш треньор на Портлънд, Голдън Стейт и Сакраменто.