Трансферът на звездата на Хюстън Рокетс – Джеймс Хардън в тима на Бруклин Нетс вече може да счита за уреден, твърди „ESPN“. В грандиозната сделка обаче са замесени още Кливланд Кавалиърс и Индиана Пейсърс.

В Бруклин Хардън ще се събере с бившия си съотборник от Оклахома Сити Тъндър Кевин Дюрант. Нетс разполага в състава си и с Кайри Ървинг и сега може да се превърне в основен претендент за титлата в Източната Конференция.

В замяна на Джеймс Хардън „мрежите“ ще пратят в Хюстън няколко играчи и предоставят на „ракетите“ избори за бъдещите драфове. Един от баскетболистите е Карис ЛаВърт, който след това Рокетс ще разменят за Виктор Оладипо от Индиана.

Според информацията центърът Джарет Алън и крилото Тоурин Принс преминават от Нетс в Кливланд, докато Хюстън получава гарда Данте Ексъм от Кливланд и крилото на Бруклин Родионс Куруц.

Освен това Бруклин предоставя на Рокетс избора си в първите кръгове на драфтовете на НБА през 2022, 2024 и 2026 година, както и възможностите за размяна през 2021, 2023, 2025 и 2027 година. Хюстън получава от Кавалиърс избора в първия кръг на драфта през 2022 година, взет при предишна сделка от Милуоки Бъкс.

В същото време „ракетите“ дават избора си във втория кръг на драфта през 2023 година на Индиана. Бруклин пък получава избора на Кливланд във втория кръг на драфта през 2024 година.

Хардън напуска Хюстън след 8 години и 621 мача зад гърба си. 31-годишният плеймейкър остави наистина сериозна следа в историята на „ракетите“, въпреки че тимът така и не успя да спечели шампионски титли. 8-кратният участник в „Мача на звездите“ се превърна в лидера на Рокетс още от пристигането си от Оклахома, като във вечната ранглиста на организацията е първи по асистенции (4,796) и отбелязани тройки (2,029) и втори по точки с 18,365, изоставайки единствено от легендата Хакийм Олайджуон - 26,511.

Ето всички трансфери по грандиозната сделка:

Бруклин привлича: Джеймс Хардън

Хюстън привлича: Виктор Оладипо, Данте Екзъм, Родионс Куруцс, четири избора от първи кръг (1 от тях от Милуоки), опции за размяна на четири избора от първи кръг

Индиана привлича: Карис ЛъВърт, избор от втори кръг

Кливланд привлича: Джарет Алън, Ториън Принс