Лидерът на Маями Хийт Дуейн Уейд поведе своя тим към първа победа в полуфиналната серия на Източната конференция в НБА срещу Бостън Селтикс. „Горещите” се наложиха с 99:90 и показаха, че резултатите от редовния сезон, а и от миналите години, нямат значение в този момент. Уейд не игра силно срещу Бостън през годината, но избухна с 38 точки снощи, и бе непоколебим в защита срещу най-добрия на терена за Селтикс – Рей Алън.

От пейката Джеймс Джоунс наниза 25 точки, с което постави и рекорд за резерва в плейофите за Маями. ЛеБрон Джеймс завърши с 22 точки, шест борби и пет асистенции за домакините, които на моменти водеха с цели 19 точки.

Мачът не мина и без очакваните спречквания между играчите, а Пол Пиърс дори бе изгонен, седем минути преди края за второ техническо нарушение, макар и силно преувеличено. В негово отсъствие, Рей Алън единствен се мъчеше да направи нещо, но 25-те му точки бяха крайно недостатъчни. Гардът на Селтикс Ражон Рондо бе много ограничен в действията си, и дълго време остана без асистенция в мача. Въпреки слабото представяне, Бостън пак имаше шанс за обрат, като намали до осем точки изоставането си в последните четири-пет минути, но до по-малко не успя да стигне. Това бе първа загуба за Селтикс в тези плейофи, след като тимът премина без загуба първи кръг.

Мач №2 е в нощта на вторник срещу сряда, отново в Маями.

По-рано вчера, Мемфис изненада Оклахома Сити в първи полуфинален мач от Западната конференция. Гризлис се наложи със 114:101 при гостуването си в Оклахома, и поведе с 1-0 в серията. Фантастичен мач за Мемфис изигра Зак Рандолф с 34 точки и 10 борби, а дабъл-дабъл отчете и Марк Гасол – 20 точки и 13 борби.

За Оклахома Кевин Дюрант реализира 33 точки, Ръсел Уестбруук – 29, но отборът им направи 18 грешки, повече от два пъти над тези на гостите, а седем от тях бяха точно на Уестбруук.

Вторият мач отново е в „Оклахома Сити Арина” в 4.30 сутринта българско време в сряда.