Големият финал в Националната баскетболна асоциация започва тази нощ.

След дълга почивка, и двата отбора, достигнали дотук, най-после ще могат да се впуснат в битката за най-ценния трофей в Лигата.

Всички очакват срещата на настоящия MVP Стеф Къри и най-доминантния играч в НБА в последните години ЛеБрон Джеймс.

Феновете на играта пък ще имат възможност да гледат на живо всеки мач от финала по Diema Sport и на GONG PLAY с български коментар.

Букмейкърите определиха Голдън Стейт за фаворит, след като Уориърс направиха невероятен редовен сезон, и продължават да бъдат най-сериозен фактор в плейофите. За мнозина, пътят на Кливлънд до финала бе по-лек, заради по-слабата конкуренция в Източната конференция.

Основното, което накланя везните в полза на Голдън Стейт, са контузиите на съперника - отсъствието на Кевин Лав, и проблемите на Кайри Ървинг. Именно Ървинг е човекът, който може да определи изхода на нещата, ако бъде готов за битките с един от най-добрите гардове в света, какъвто е Стеф Къри. Докато Тристан Томпсън заменя успешно Лав, Ървинг е на практика незаменим в ротацията на всеки един отбор. Процентите говорят сами по себе си, и ЛеБрон Джеймс играе много по-добре, и оползотворява много повече топки, когато Кайри е в игра с него. С помощта от Томпсън, Джей Ар Смит, Матю Делаведова, ЛеБрон Джеймс успя да се справи и без Ървинг в част от плейофите, но Финалите са нещо различно.

Стеф Къри пък може да бъде спокоен, че неговият партньор Клей Томпсън също ще е на линия. Той получи сътресение в последния двубой от финала на Запад, но лекарите му позволиха да играе още от Мач №1. Уориърс се нуждае от точен план, как да спре ЛеБрон Джеймс, и много дисциплина в следването му.

Най-интересното във Финала може би е, че се срещат двама треньори, за първа година в НБА - Стив Кър на Голдън Стейт и Дейвид Блат на Кливлънд. И двамата водят сравнително млади отбори, пълни с енергия, и затова финалът ще е доста по-различен от тези през последните години. 

В повечето прогнози, специалистите очакват серията да се реши в шест или дори седем мача. Феновете също се надяват да има повече и повече битки между двата наистина най-силни отбора в НБА този сезон.

Повече експлозия, емоции и чиста сила, разбира се, подплатени с купища тройки - Финал 2015 в НБА.

Прогнозата на Гонг - Кливлънд в 6 мача, или Голдън Стейт в 7.

ПРОГРАМАТА ЗА ФИНАЛИТЕ

5 юни - 4.00 часа - Голдън Стейт - Кливлънд

8 юни - 3.00 часа - Голдън Стейт - Кливлънд

10 юни - 4.00 часа - Кливлънд - Голдън Стейт

12 юни - 4.00 часа - Кливлънд - Голдън Стейт

15 юни - 3.00 часа - Голдън Стейт - Кливлънд*

17 юни - 4.00 часа - Кливлънд - Голдън Стейт*

20 юни - 4.00 часа - Голдън Стейт - Кливлънд*

* ако има нужда

Играе се до четири победи от седем мача.

Всички часове са в българско време.