Мениджърът на националния отбор на Франция Борис Диау заяви, че той и колегите му във Френската баскетболна федерация ще направят всичко по силите си, за да може Джоел Ембийд да играе за тима още на световното първенство през 2023 година.

28-годишният Ембийд е родом от Камерун. Той обаче никога не е играл за националния отбор на родината си. Преди няколко седмици центърът на Филаделфия 76ърс се сдоби с френски паспорт, но за момента няма разрешение от страна на Международната федерация по баскетбол (ФИБА) за участието му за националния отбор на Франция.

"Той все още няма лиценз от ФИБА. Но ще бъде хубаво, ако го получи и може да играе за Франция. Ние знаем, че той вече има френски паспорт, така че защо не, нашата цел е да имаме колкото се може повече добри играчи, които да сглобят един добър отбор", каза Диау пред RMC.

Франция остана на второ място на завършилото преди дни европейско първенство по баскетбол, като във финала "петлите" отстъпиха на Испания. Французите участваха на шампионата без двама от основните си играчи - Никола Батум и Нандо де Коло, които бяха в състава за Олимпийските игри в Токио миналото лято, на които Франция отново спечели сребро. 

С присъствието на Ембийд обаче френският тим моментално би се превърнал в основен претендент за златото на световното първенство. През последните два сезона центърът на Филаделфия 76ърс два пъти завършва втори за наградата за "Най-полезен играч", а през последната кампания бе лидер при реализаторите сред всички играчи в НБА с по 30,6 точки средно на мач.