Финикс откри финалната серия за титлата в НБА с домакинска победа 118:105 над Милуоки, като най-резултатен за "слънцата" стана Крис Пол с 32 точки, както и добави 9 асистенции. 
Дабъл-дабъл оформи съотборникът му Деандре Ейтън с 22 точки и 19 борби.

Звездата на Милуоки Янис Антетокумбо, който пропусна предишните два мача от плейофите заради травма, се завърна с 20 точки и 17 борби за 35 минути игра за успеха на Финикс, които до момента никога не са ставали шампиони в НБА.

Финикс, който е на първи финал за титлата от 28 години, е домакин и на втората среща от серията на 9-и юли. Милуоки пък играе първи финален плейоф от сезон 1973/1974, когато отстъпи на Бостън в седем мача.

Крис Мидълтън вкара 29 точки, а Бруук Лопес добави 17 за отбора на Милуоки.

Мачът започна доста равностойно и двата отбора си размениха няколко пъти водачеството, но Финикс завърши първата четвърт с преднина от 30:26, като това се случи с поредни тройки на Камерън Джонсън и Камерън Пейн. След края на полувремето преднината на Финикс се увеличи на 49:57.

Крис Пол постепенно навлизаше в най-доброто си състояние и започна третата част с тройка, а след това заедно с Букър и Брук Лопес започнаха да намират все по-лесна пролука в защитата на Бъкс. 4:49 минути преди края на частта Слънцата водеха 78:62, което се оказа и най-сериозната преднина на тима в тези минути, както и 81:65 малко по-късно. Две минути преди края на частта с две точни изпълнения от наказателната линия на Букър резултатът стана 90:70 и тук вече стана ясно, че домакините ще измъкнат победата.

Последната четвърт на мача беше за гостите, които дадоха всичко от себе си, за да стопят преднината, но не им се получи и заради отличната защита на Финикс.

Първенство на Националната баскетболна асоциация на Северна Америка (НБА), финал:
Финикс - Милуоки 118:105
Финикс води в серията с 1-0 победи